POSTAO SAM SMRT, UNIŠTITELJ SVETOVA: Upoznajte čoveka koji će Amerikancima omogućiti da sami, KOD SVOJE KUĆE, naprave savršeno funkcionalno ORUŽJE! (VIDEO)
Foto: Youtube printscreen / Shutterstock

KODI VILSON

POSTAO SAM SMRT, UNIŠTITELJ SVETOVA: Upoznajte čoveka koji će Amerikancima omogućiti da sami, KOD SVOJE KUĆE, naprave savršeno funkcionalno ORUŽJE! (VIDEO)

Upustva ovog anarhiste su već zabranjena, ali je kontrola Vlade SAD, kada se radi o ovom problemu, na tankim nogama

Objavljeno: 16:18h
Božica Luković

Zamislite svet u kojem svako uz malo truda u svojoj kući može da napravi pištolj!

Amerika je na korak do ostvarenja ove, veoma apokaliptične, vizije - a glavni "krivac" za to je čovek koji ima tek 30 godina, a već je više puta proglašavan za jednu od najopasnijih ličnosti na svetu. U pitanju je Kodi Vilson, koji sam sebe naziva kripto - anarhistom.

Njegova firma "Difens Distribjuted" je do nedavno na svom sajtu imala nacrte za delove pištolja, koji se lako mogu preuzeti i "ištampati" pomoću 3D štampača. To nije jeftino, a ni tako jednostavno, jer nećete dobiti gotovo oružje. I dalje ćete morati da kupite još neke delove pre nego što sklopite gotov pištolj. Međutim, novca i entuzijazma kod potencijalnih korisnika uopšte ne manjka.

Federalni sudija Roberd Lasnik iz Sijetla, nakon žalbe nekoliko saveznih država, izdao je privremenu zabranu objave planova za štampanje 3D štampanog naoružanja, izvestila je AP.

Reagovao je i sam predsednik SAD, Donald Tramp, koji je tvitovao kako trenutno "razmatra" problem 3D štampanih pištolja.

Vilsonova skandalozna upustva pomalo su posledica i delovanja Trampove administracije.

Jer, ovo nije prvi put da američka vlada sputava Vilsona u svojoj nameri da svim Amerikancima, ali i ljudima širom sveta, omogući da u kućnoj radinosti naprave svoje naoružanje. Vilson ih je već jednom dobio na sudu - a velike su šanse da će to uspeti ponovo.

Jer, za njega je ovo lična, politička borba - ovaj pametni mladi čovek ima jasne argumente zbog čega njegove opasne ideje uprkos svemu "stoje" kao potpuno legitimne u savremenom svetu.

Kodi Vilson je anarhista
Kodi Vilson je anarhista foto: Youtube printscreen

A kako je sve počelo i ko je zapravo Kodi Vilson?

Vilson je zaista negativac 21. veka, i heroj mnogih desničara. Iako izgleda poptuno normalno, čak dopadljivo, mnogi ostanu zatečeni kada se susretnu sa njegovim pogledom. On je sam, u intervjuu za "Gardijan" priznao da sam u javnosti gradi imidž "lošeg momka".

On je odrastao, poput većine pripadnika njegove generacije, na internetu, otvorenoj platformi koja je čovečanstvu pružila nikada veću slobodu - i nikada veću razmenu informacija. Na internetu treba da saznate sve, i trebalo bi da budete u mogućnosti da pristupite bilo kojoj informaciji - kakve god da je ona prirode, smatra Vilson. Zato je i bio veliki protivnik ukidanja "internet neutralnosti", ali i bilo kakve cenzure stavova koji nisu u skladu sa liberlanim vrednostima današnjih SAD.

Njihovi anarhični pogled na internet prenosi se i na realan svet, u kojem je ipak malo teže biti toliko radikalan. Ali, on je u tome uspeo.

Sve je počelo 2012. dok je još uvek studirao pravo. Tada je došao na ideju koja će ga proslaviti. On je tada prvi na internet stavio "nacrt" za stvaranje pištolja kojem je nadenuo ime "The Liberator" (Osloboditelj).

Naravno, bio je to skandal u Americi u kojoj su masovne pucnjave česta pojava. Pre no što je Obamina administracija legalnim putem pronašla način kako da ga blokira, uputustva je sa interneta skinulo preko 100.000 ljudi.

Vilson međutim tada započinje svoju bitku sa državom, koju inače smatra izlišnom.

On se pozvao na Prvi amandman, odnosno slobodu govora. Vilson je tada rekao da on nikome ne daje u ruke pištolj, ali da ima pravo da informacije o pravljenju pištolja slobodno deli na internetu. Ionako je, prema američkom zakonu, već dozvoljeno sklapanje sopstvenog oružja kod kuće, ali ne i prodaja takvog, "skopljenog" oružja.

- Ja ne pravim pištolje za vas. Ja vam samo dostavljam mogućnost da ga sami napravite - rekao je tada Vilson.

On je odlično razumeo i zbog čega se na sebe navukao bes određenih saveznih država i šire javnosti.

- Ja predstavljam uništenje zdravorazumske kontrole oružja. Treba da me se plaše. Moje ideje su opasne jer svi žive u uređenom svetu. - rekao je.

Vilson je tužbu protiv države morao nekako da finansira, tako da je razvio prodaju "Ghost Gunners-a" alata koji služe za izradu delova oružja kućnim uslovima. I pomoću toga se i te kako obogatio. Ovi alati omogućavaju ljudima da samo naprave pištolj tipa AR-15. U prodaji mora da poštuje i niz zakona, a jedan od njih je i da sme da prodaje samo građanima SAD.

- Poslali smo preko 2000 alata do sada. Odgovorni smo za od 5000 do 10 000 novih AR pištolja koji za sada postoje. - rekao je on sa ponosom 2016. godine.

Na kraju, Trampova administracija, koja je u međuvremenu došla na vlast, nagodila se sa Vilsonom i on je mogao da svoje nacrte za 3D štampanje oružja i objavi, a to se desilo 1. avgusta.

Ali, otišao je korak dalje i objavio i nacrte za puške. Za samo tri dana nacrte je preuzelo 2500 ljudi. Oružja koja se ištampaju nemaju nikakav serijski broj i ne može im se ući u trag. Jasno je koliko je ovo opasno, i zbog toga je Vilson ponovo zabranjen.

- Ako vam dozvolim da preuzmete AR-15 sa interneta, odnosno potpune nacrte za AR-15, ja vam ne dajem ništa osim generalnog znanja o tome šta je AR-15. Ja se ne razlikujem od bilo kog drugog ko objavljuje informacije - bio je njegov komentar po objavljivanju.

Ipak, koliko god Vilson koristio zakone SAD protiv nje same, teško je da će u današnjoj Americi moći da izgura svoje opasne ideje.

Protesti za veću kontrolu oružja obeležili su ovu godinu, nakon stravičnog masakra u Parklandu. Iako Vilsonovo oružje do sada još nije odnelo žrtve, taj tip pištolja, napravljen kod kuće, i te kako jeste.

2012. ručno pravljenim pištoljem upucano je 28 dece i odrasnih u školi "Sendi Huk", a 2013. istim tipom oružja Džon Zavari je pobio 5 ljudi u Santa Moniki.

Vilson bi lako mogao da učini svoja oružja bezbednijim ako bi im stavio neku vrstu biometričkog osigurača ili serijskog broja, ali on to ne želi.

U Trampovoj Americi, gde su mnogi sa desne strane političkog spektra konačno dobili svojih pet minuta, jasno je zašto će Vilson oko sebe stvoriti "kult ličnosti".

A njegove zapaljive ideje lako se mogu obiti o glavu mladom geniju. Dovoljno je da jedna od osoba koji su preuzeli nacrte za stvaranje oružja svoj "ručni rad" odluči i da upotrebi...

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.