GLOBALNO ZAGREVANJE SVE VIŠE UZIMA MAHA: Da li je Zemlja u opasnosti i šta nas sve čeka?! (FOTO)
Foto: Reuters

treba li da se zabrinemo?!

GLOBALNO ZAGREVANJE SVE VIŠE UZIMA MAHA: Da li je Zemlja u opasnosti i šta nas sve čeka?! (FOTO)

Temperature postaju sve više, nivo mora i okena se povećava, koncentracija glavnih gasova lagano ali sigurno prelaze granicu pa naučnici upozoravaju na jezive posledice
Objavljeno:

Da bi postojala šansa da se rast temperature zaustavi na 2,0 stepena Celzijusa i spreče druge najozbiljnije posledice zagrevanja, koncentracija ugljen-dioksida do 2100. ne sme preći 450 čestica po milionu. Emisija gasova staklene bašte iz fosilnih goriva su u 2016 ostale stabilne treću godinu zaredom što je veliki uspeh, a tome su doprineli napori Kine koja može da uradi još više, navodi se u izveštaju naučnika. Oni su upozorili i na nagli rast količine metana koji na zagrevanje utiče više nego ugljen-dioksid.

foto: Reuters

Nivo vode u okeanima nastavlja da raste i opšti nivo mora je između 2004. i 2015. rastao 25 do 30 odsto brže nego pre. Ovo povećanje ima velike šanse da se nastavi zbog topljenja glečera i ledenih površina na Antarktiku i Grenlandu, a najbrže je u Pacifiku i Indijskom okeanu. Otopljavanje podstiče i ekstremne meteorološke prilike poput suša i vrelih talasa, a neki klimatolozi smatraju da se broj suša, šumskih požara, poplava i uragana udvostručio od 1990.

Prema podacima Svetske banke cena prirodnih katastrofa dostiže 520 milijardi dolara godišnje i one svake godine oteraju u siromaštvo 26 miliona ljudi. Od 8.688 ugroženih ili poluugroženih vrsta, na 19 odsto utiču klimatske promene bilo temperaturom bilo drugim efektima.

(Espreso / Newsweek)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.