2050. godina prelomna za čovečanstvo: Hoće li ljudska vrsta nestati ili postati besmrtna
Foto: Pixabay

ima li razloga za strah?

2050. godina prelomna za čovečanstvo: Hoće li ljudska vrsta nestati ili postati besmrtna

Veštačka inteligencija mogla bi dovesti sa jedne strane do nestanka ljudske vrste još tokom ovog veka, ili bi, sa druge strane, mogla doprineti da ljudska vrsta postane praktično besmrtna
Objavljeno:

Međutim, ne misle svi stručnjaci isto. Među naučnicima postoji nesaglasnost oko toga hoće li veštački oblici inteligencije uništiti ljudsku rasu.

Milijarder i inovator Elton Musk je izjavio da veštačkom inteligencijom "prizivamo demona", jer je ona zapravo najveća pretnja čovečanstvu.

- U svim pričama u kojima se pojavljuje tip s pentagramom i sveta voda to ide tako da je onaj ljudski tip siguran da može kontrolirati demona. I ne uspijeva - kazao je.

Zajedno sa Stivenom Hokingom je pre godine napisao da bi veštačka inteligencija otvorila vrata potpuno anonimnom oružju, što bi revolucionalizovalo ratove. Naravno, ne na bolje. Atentati, destabiliziovanje nacija, potčinjavanje stanovništva, selektivno ubijanje ciljanih etničkih skupina... Sve bi ovo moglo biti plodno tle za primenu ove inteligencije.

foto: Pixabay

Hoking je na ovu temu vrlo jasan - Potpuna veštačka inteligencija može dovesti do kraja ljudske rase.

Svi oni u jednom se ipak slažu - otprilike u sledećih 30 godina superkompjuter će uspeti da dosegne sposobnosti ljudskog mozga.

(Espreso.co.rs / Express.hr)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.