BIVŠA MEDICINSKA SESTRA (100) OTKRILA TAJNU DUGOVEČNSOTI: Ovu hranu OBAVEZNO izbegavajte ako želite dobro zdravlje
Starost, Foto: Profimedia

dobro čujte ove reči

BIVŠA MEDICINSKA SESTRA (100) OTKRILA TAJNU DUGOVEČNSOTI: Ovu hranu OBAVEZNO izbegavajte ako želite dobro zdravlje

Penzionisana medicinska sestra Rubi Kol iz Amerike ovog meseca puni 101. godinu i potrudiće se da za svoj rođendan izgleda najbolje moguće

Objavljeno:

Kako je rekla za Insider, nikada nije bila bolesna dok je radila kao medicinska sestra jer je želela da podrži svoje pacijente. Upravo to stavljanje potreba drugih na prvo mesto navodi kao jednu od tajni svoje dugovečnosti.

Rubi Kol je preživela brojne istorijske događaje, uključujući veliku ekomomsku krizu, poznatiju kao Velika depresija, te Drugi svetski rat i pokret za građanska prava.

Ona je rekla da je karijeru medicinske sestre započela sa 17 godina, specijalizovala se sa 21 godinom i da je u penziju otišla tek u 85. godini.

Kako je istakla, uvek je volela svoj život i trudila se da zadrži pozitivan pogled na svet kako bi ostala srećna.

Morate biti ljubazni i puni ljubavi“, savetuje ova stogodišnjakinja. Ona navodi da ćete se osećati dobro kada pomažete drugima da se osećaju dobro.

Njena sestričina Paula Martin rekla je da Rubi Kol, koja se specijalizovala za pedijatrijsku negu i pomogla u osnivanju klinike za bebe u Detroitu, nije želela da izneveri svoje pacijente.

„Jedna stvar koju je prenela na nas jeste da davanje sebe čini osobu srećnom, a sreća je ključ dobrog života“, rekla je njena sestričina.

Ishrana i zdrave navike

Kol je jela tri uravnotežena obroka dnevno i uvek u isto vreme. Od zdravih navika praktikovala je i fizičku aktivnost u vidu pešačenja.

„Ustajala sam ranije pre posla i sa prijeteljem pešačila 3 kilometra. Nismo propuštali šetnju nijedan dan, čak ni kada je loše vreme“, kaže ona i dodaje da nikada nije išla u teretanu.

Više je volela šetnju na svežem vazduhu, piše Insider.

„Pravilna ishrana znači da ne možete da propustite obrok“, rekla je ona. Kazala je i da treba pojesti sve što je u tanjiru i da je tu naviku stekla u internatu. Kako kaže, to joj je pomoglo da ostane sita i da ne popusti iskušenju da gricka nešto između obroka.

U svemu se posebno izdvaja jedna njena poruka – Rubi želi da upozori na začinjenu hranu, onu koja se teško vari – posebno kasno uveče – i preporučila jednostavnu ishranu koja se sastoji od proteina, skroba i povrća.

Njen nećak Dejvid Laket, sa kojim Kol živi u blizini Vašingtona, rekao je za Insajder da ona govori svima u porodici da jedu što više voća.

„Zovemo je naš profesionalni selektor lubenica jer ona uvek zna koje su zrele i slatke“, rekao je on.

BONUS VIDEO:DEDA MILOVAN KOJI JE DIGAO ČEDU IZ MRTVIH OTKRIO KAKO DA ŽIVITE 100 GODINA: Jednu stvar morate da promenite ODMAH

04:32

DEDA MILOVAN KOJI JE DIGAO ČEDU IZ MRTVIH OTKRIO KAKO DA ŽIVITE 100 GODINA: Jednu stvar morate da promenite ODMAH

(Espreso/krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.