Ovo ste se verovatno oduvek pitali: Čiji državljanin će biti beba koja se rodi u avionu?
Foto: Profimedia

među oblacima

Ovo ste se verovatno oduvek pitali: Čiji državljanin će biti beba koja se rodi u avionu?

Saznajte od čega zavisi čije će državljanstvo dobiti beba koja se rodi u avionu, šta je s onim bebama koje se rode u predelu međunarodnih voda ili iznad zemlje koja nema nikakve veze s majkom, ali i to da li ta beba dobija besplatne avio-karte do kraja života
Objavljeno:

- Većina avio-kompanija neće dozvoliti trudnicama da lete nakon 36. nedelje trudnoće ili čak nakon 32. nedelje ukoliko buduća mama očekuje blizance ili više beba - napominje se u vodiču Servisa za nacionalno zdravlje.

Jedan od razloga zašto je Debora Oven letela kući trudna jeste zbog toga što je želela da se porodi u Velikoj Britaniji i da njena beba ima britansko državljanstvo, budući da ga i ona ima.

- Postoji nekoliko različitih faktora koji se uzimaju u obzir kada se dete rodi u toku avionskog leta - kaže socijalni radnik Vaibhav Tanwar iz Odseka za vizu i imigraciju u Velikoj Britaniji.

- Pre svega, ako se leti iz zemlje koja je potpisala sporazum o Smanjenju broja lica bez državljanstva, onda će dete dobiti državljanstvo zemlje u kojoj je avion registrovan. Ukoliko zemlja nije deo tog sporazuma, onda će lokacija aviona u međunarodnom vazdušnom prostoru odrediti bebino državljanstvo. Na primer, ukoliko se dete rodi iznad vazdušnog prostora SAD, biće Amerikanac. Ukoliko ta zemlja ne dozvoljava da dete dobije njihovo državljanstvo, ona će usvojiti državljanstvo majke ili oca - kaže Tanwar.

Bez obzira na državljanstvo, nekad se smatralo da će sve bebe rođene u avionu dobiti besplatne avio karte do kraja života. Ipak, stvari ne stoje baš tako.

Šona Ovens je na primer dobila dve povratne avio karte za bilo koju destinaciju u svetu za svoj 18. rođendan, a iz Virgin Atlantic su bebi Virdžiniji (koja se rodila u avionu ove avio-kompanije) poklonili besplatne avio karte do 21. godine.

Izgleda da je najbolje prošla beba koja se prošle godine rodila u avionu kompanije Buraq Air, a koja je nagrađena sa doživotnim besplatnim kartama preko njihove kompanije.

(Espreso.co.rs / National Geographic Srbija)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.