OVAJ JUGOSLOVENSKI GLUMAC JE ZA POLA MINUTA U SRED NOĆI IZGUBIO SVE: Svi su mu zavideli na USPEHU i LEPOTI, a onda
Žarko Laušević, Foto: prentscreen/youtube/Semiiir Bekta

tragedija

OVAJ JUGOSLOVENSKI GLUMAC JE ZA POLA MINUTA U SRED NOĆI IZGUBIO SVE: Svi su mu zavideli na USPEHU i LEPOTI, a onda

Žarko Laušević je imao sve a onda se desila tragedija koja je promnila njegov život

Objavljeno:

Slavni srpski glumac Žarko Laušević (63) primljen je u KBC Bežanijska kosa, a kako mediji saznaju. on je u pomenutoj ustanovi radi redovnog primanja terapije. "Žarko Laušević je u stabilnom stanju i nije životno ugrožen. On već neko vreme ima zdravstveni problem, ali nije hitno primljen u bolnicu, već dolazi na redovne terapije", kaže izvor blizak Lauševiću

Priču o svom životu napisao je sam, ogolivši se do koske. Laušević je napravio je senzaciju kada je pre 11 godina poslao rukopis svog romana "Godina prođe dan nikada", u kome je pisao o svojoj tragičnoj sudbini. Poznati glumac je za ovu knjigu dobio oko 200.000 evra, a veliki deo ove svote je odmah potrošio kako bi vratio godinama nagomilane dugove. Žarko je godinama u dobrovoljnom izgnastvu u Americi.

On se po izlasku iz zatvora razveo sa prvom suprugom Majom sa kojom ima sina i ćerku. Od 1999. godine živi u Njujorku gde se u međuvremenu oženio scenskom šminkerkom Anitom sa kojom je dobio ćerku. Na ovaj tragičan događaj podsetila je serija "Pad", u produkciji "Telekoma", koja je bazirana na Lauševićevoj knjizi "Godina prođe, dan nikad". Dvostruko ubistvo i danas prate brojne kontroverze, a suđenje je izazvalo ogromnu pažnju javnosti.

Žarko se dugo bavio molerajem, ali pošto je plaćanje bebisiterke za ćerku bilo skuplje, nakon zatvorske kazne od dva i po meseca koju je odslužio u Americi, odlučio je da je sam čuva kod kuće. Radi samo njegova supruga koja je šminkerka u pozorištu, tako da žive teško i u velikim su dugovima. Laušević trenutno završava pisanje drugog dela ovog bestselera, koji će govoriti o njegovim američkim mukama i o danima provedenim u dobrovoljnom egzilu.

Autobiografija jednog od najboljih glumaca sa ovih prostora njegove generacije Žarka Lauševića "Godina prođe, dan nikad" prodata je u rekordnom tiražu. Po procenama eksperata iz ove oblasti knjigu je na teritoriji bivše Jugoslavije pročitalo više miliona ljudi.

Rođen je na Cetinju, 19. januara 1960. godine. Nakon završene Gimnazije u Podgorici, otisnuo se u Beograd, gde je u dvadeset drugoj godini završio Fakultet dramskih umetnosti, u klasi profesora Minje Dedića. Njegovi „klasići“ bili su neki od najvećih domaćih glumaca, poput Zorana Cvijanovića, Sonje Savić i Branimira Brstine.

Već 1982. godine debitovao je na filmu, gde je imao jednu od glavnih uloga u „Progonu“. Ubrzo je postao redovan član ansambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta, gde je odigrao značajan broj velikih uloga. Narednih godina, njegov uspon bio je vrtoglav, usledila su ostvarenja poput „Savamale“, „13. jula“, „Direktnog prenosa“, „Hasanaginice“, „Mrtvi se ne vraćaju“, „Igmanskog marša“, „Oštrice brijača“. Već 1986. godine snimio je jedan od filmova koji će ga vinuti u zvezde, a to je „Šmeker“, a potom i seriju „Sivi dom“.

U istomenoj seriji, lik Šilje bio je jedan od najupečatljivih likova jugoslovenskih serija ikada. Iduće, 1987. godine napraviće više maestralnih uloga, poput one u „Oficir s ružom“, za koju će primiti dve nagrade: najpre Zlatnu arenu u Puli za najbolju mušku ulogu, a potom i Nagradu lista „Polet“ za najpoetičniji emotivni odnos, za nastup sa koleginicom Ksenijom Pajić u istom filmu. Takođe, za ulogu u „Oktoberfestu“ je dobio Nagradu Car Konstantin u Nišu. Jedna od zapaženijih uloga bila je i uloga Brace Gavrana u filmskom ostvarenju „Braća po materi“ iz 1988. godine.

Uloga koja će, čini se, odrediti tok njegove sudbine, kako glumačke, tako i one prave životne, biće lik Miloša Obilića u filmu „Boj na Kosovu“, koji je sniman u ime obeležavanja 600. godišnjice od Kosovske bitke. Nije samo ova uloga obeležila „početak kraja“ uspeha Žarka Lauševića. Za lik Svetog Save u istoimenoj predstavi, rađenoj u produkciji zeničkog pozorišta, dobiće Sterijinu nagradu, ali i veliki balast. Naime, nakon ove uloge, u problematičnim vremenima devedesetih, Žarko je naišao na negodovanje jednog dela javnosti, usled čega je bio optuživan da je predstava u kojoj je glavni protagonista upravo on, usmerena protiv Svetosavlja. Smatrano je da se, ovim delom, vređa lik najvećeg srpskog sveca, iako to nije bio slučaj.

Dugo vremena Žarku je bezbednost bila ugrožena, zbog čega je, po preporuci i po dobijanju dozvole za nošenje oružja od strane beogradske policije, nabavio pištolj, koji bi služio samo za krajnju nuždu, u slučaju da je potrebna samoodbrana.

Početkom devedesetih, snimio je niz značajnih ostvarenja, kao što je „Crni bombarder“ i njegova čuvena uloga Šmajsera, a 1993. snimiće film „Bolje od bekstva“, u kome je, za ulogu Alekse Radmana, bio nagrađen „Gran Pri“ nagradom na Filmskim susretima u Nišu. Žarko se, pak, na dodeli ove nagrade nije pojavio. Ne zato što nije želeo, već zato što je u tom trenutku već bio u zatvoru. Život mu se, u samo jednom danu, okrenuo naopačke.

Naime, u poslednjoj noći jula 1993. godine, u blizini podgoričkog lokala „Epl“, Žarko Laušević je, zajedno sa bratom Branimirom, napadnut, a u obračunu sa nekoliko podgoričkih momaka, Žarko je pištoljem usmrtio dvojicu, a ranio još jednog mladića. Osuđen je najpre na 15 godina zatvora, a kaznu je izdržavao u Spužu i Požarevcu. Kazna je 1998. preinačena na četiri godine, a budući da je u tom trenutku već odležao presuđenu kaznu, Laušević je pušten na slobodu. U vremenu neposredno nakon puštanja na slobodu, snimio je kultni film „Nož“, kao i film „Ranjena zemlja“.

Žarko Laušević
foto: prentscreen/youtube/RTS Kulturno-umetnički program - Zvanični kanal

Ubrzo posle toga, emigrirao je u Ameriku, u strahu od krvne osvete. Za vreme njegovog boravka u SAD, po žalbi tužioca, doneta je nova presuda – Laušević je osuđen na 13 godina, a za njime je početkom dvehiljaditih raspisana poternica.

Kada je, tokom 2009. godine, uhapšen u Americi zbog isteka vize, tamo je nekoliko meseci proveo u zatvoru, a nakon dve godine, pomilovan je od strane tadašnjeg predsednika Republike Srbije, dok mu je tokom 2012. godine dodeljen i srpski pasoš. Žarko Laušević je u Srbiju došao posle 15 godina, 2014. godine, a vest o njegovom dolasku odjeknula je širom zemlje i regiona. Porodice ubijenih momaka, Pejović i Vučinić, iznele su da ne žele da sprovode krvnu osvetu, već samo da pravda bude zadovoljena.

Nakon pomilovanja, objavio je svoju prvu knjigu „Godina prođe, dan nikad“, koja je ubrzo postala bestseler. Ova knjiga predstavlja tešku i bolnu ispovest čoveka koji svoje pokajanje živi svakodnevno, a tokom beogradske promocije romana, Žarko se publici obratio putem video snimka. U njemu je rekao sledeće reči:

„Naravno, ja nisam slobodan čovek. Čovek koji je ubio više nikada ne može biti slobodan. Sloboda više nikada ne može biti moja reč. Sloboda je pravo drugih da kažu šta misle o meni, sloboda je da me slobode, svojataju, mrze i mrcvare. A ja sam više i ne znam šta uopšte znači ta reč“.

Krivica koju nosi i sa kojom živi, opisana je i u nastavcima romana, a o njoj je nekoliko puta govorio i u televizijskim emisijama. Domaća publika je, pak, sa nestrpljenjem čekala Žaretov povratak na velike ekrane. On je 2015. godine snimio „Smrdljivu bajku“, a potom i serije „Senke nad Balkanom“, „Koreni“, „Državni službenik“, „Kalkanski krugovi“ i mnoge druge. Laušević se, kao malo ko, izdigao kao feniks iz pepela i ponovo ogrejao srca svojih vernih fanova, koji su skoro dve decenije verovali da će se vratiti svom osnovnom pozivu.

Žarko Laušević, koji i danas sebi ne može da oprosti dvostruko ubistvo, obratio se na početku pretresa:

- Užasno se osećam, imam saosećanje s porodicama oštećenih. Moja porodica doživljava sve ovo tragično i u mom životu više ništa neće biti kao ranije.

Potom je ponovio iskaz iz istrage.

- Svratili smo u kafić, gde sam, kada smo naručili jelo, pitao konobaricu: "Kakva je ovo galama" jer se čula neka buka. Mladić koji je sedeo na zidiću kafića upitao je: "Šta je bilo, momak?" Kazao sam: "Ništa, sve je u redu", a ovakav dijalog je i ponovljen, drugi, pa treći put. Nisam učinio ništa što bi moglo da isprovocira svađu - ispričao je Laušević i dodao:

- Prišao je još jedan momak, a ja sam udaren. Guran sam, vučen, udaran... Za trenutak sam izgubio svest. Sve se, procenjujem, zbilo za najviše pola minuta, sećam se samo delova događaja jer mi je u glavi bilo sve zbrkano. Osećao sam da mi se torba, koju sam u poslednje vreme uvek nosio preko ramena, i u kojoj je bio pištolj - otima. Uspeo sam da izvučem oružje, repetiram, ali napad nije prestao. Pucao sam, ne znam koliko puta. Imao sam užasno osećanje straha, mislio sam da su mi ispala kontaktna sočiva. Vidim zatim moj brat leži na dva metra od mene i iznad njega onaj drugi momak, koji ga bez prestanka udara nečim u glavu. Imao sam utisak da mu uzima život i pucao, bez razmišljanja.

Istu verziju događaja ispričao je i njegov brat Branimir:

- Ležao sam potrbuške i ležeći izvadio pištolj iza pasa. Mislim da sam opalio samo jedan metak, preko glave, ne ciljajući, pre nego što sam izgubio svest. Nisam čuo da je neko prethodno pucao, u glavi mi je bila buka.

Serija „Pad“ snimljena je, čini se, ne sa namerom da se Laušević abolira nesumnjive krivice za ubistva koja je počinio, već da se prikaže unutrašnja borba čoveka koji je počinio zločin. Odjeknula je rečenica „Posle tog pada, više se ničega ne sećam“, koju će srpska kinematografija dugo pamtiti.

Bonus video:Glumac Andrija Milošević zapevao

00:18

Glumac Andrija Milošević zapevao

(Espreso/Najžena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.