OVAKO IZGLEDA UNUTRAŠNJOST MISTERIOZNE TITOVE VILE NA BRIONIMA: Ono što se nalazi UNUTRA je PRAVI ŠOK I NEVERICA
Tito, Foto: A2227 Heinrich Sanden / DPA / Profimedia

au

OVAKO IZGLEDA UNUTRAŠNJOST MISTERIOZNE TITOVE VILE NA BRIONIMA: Ono što se nalazi UNUTRA je PRAVI ŠOK I NEVERICA

Otvaranje Briona bilo je postupno i do dana današnjeg ne možete videti baš sve, niti ulaziti u neke delove ostrva u kojima se nalaze rezidencije onih kojih više nema. Mnoge objekte i delove ostrva čuva vojska.

Objavljeno:

Ostrvo Brioni, Titova letnja rezidencija, jedan je od simbola vladavine ovog "crvenog cara“.

Brioni su dugo bili nepoznanica, a i danas su obavijeni nekim velom nedostupnosti i maglom tajni… Počela je njegova modernizacija, ali se ulaže veliki trud da ostane autentičan kao svedok jednog vremena.

Znamo ko je odlazio i ko je mogao da letuje tamo u Titovo vreme. Često se nagađa i ko danas letuje.

Otvaranje Briona bilo je postupno i do dana današnjeg ne možete videti baš sve, niti ulaziti u neke delove ostrva u kojima se nalaze rezidencije onih kojih više nema. Mnoge objekte i delove ostrva čuva vojska.

Titov kompleks danas štite naoružani vojnici, a iako je postojao plan da se otok otvori za VIP goste to hrvatski vlasti nikad nisu odobrile.

Tito
foto: Printscreen/Youtube/ British Pathé

Rezidencija "Bijela vila" na Velom Brijunu na kojoj je proveo 30 godina, bio je drugi pravi dom Josipa Broza Tita

Sa leve strane vile je plaža na kojoj su plivali maršal i njegovi gosti, a na obali hladovina gde su se sklonili od sunca. Pričalo se da Tito nije dao štabu da iseče nijednu granu, već im je rekao da samo vežu onu koja je smetala na putu ostalima.

U prostranoj spavaćoj sobi, u centralnom delu je Titov i Jovankin veliki krevet, pored njega, zanimljivo, krevetac, dve fotelje sa podignutim osloncima za noge. Na zidovima originalni Ivan Lacković Croata i Emanuel Vidović. Toalet je renoviran, prilagođen današnjem vremenu, ali je salon za masažu i dalje originalan, kao i vaga na kojoj je maršal kontrolisao svoju težinu.

U sklopu sanitarnih čvorova nalazi se i berberski salon, odnosno frizerski salon sa dve stolice. Vidi se i ostrvo Grunj, nenaseljeno, ali sa dobro sakrivenim ukopanim bunkerom iz kojeg se brinulo o Titovoj bezbednosti.

Od kabineta za posebne goste ka delu ostrva za najposebniji deo. Ima dva podruma i Titove - sadnice, odnosno oko 1.000 čokota malvazije, muškata i merloa, voćnjak mandarina, limuna, pomorandži i drugih sadnica o kojima brine inženjer Ivana.

Josip Broz Tito, Tito, kraljica Elizabeta
foto: Profimedia

Vanga izgleda kao broj osam, a ovaj deo se nalazi u tom drugom delu jedne od dve osmice kruga. Duž pruga kojima je Tito vozio goste u svom četvorosedu sa guvernalom, još uvek postoje stabilne linije koje ocrtavaju prugu.

Sorta je napisana na početku svakog reda vinove loze. U podrumu je deo gde se pravi vino od Titovog grožđa, a rakija od mandarina. Svaki ozbiljan ambiciozni vinar ne bi se postideo opreme kojom raspolaže.

Iz gornjega dela gde je postrojenje, spušta se u uzemljeni deo s arhivskim vinima, tamo je na hiljade boca kakvih se više ne može kupiti nigde, ima najdraže Titove ružice, njemu najdražega rozea s Vange.

Flaše su uglavnom iz šezdesetih godina prošlog veka, a ovde se čuvaju i one koje je Tito dobijao na poklon. Iz ovog podruma se može ući u drugi tzv. stari podrum, udaljen pedesetak metara, takođe je kamen, ali intimniji. Ima salu za degustaciju, a u prizemlju je i mnogo flaša.

Za sve posete postoji dobro vođen dnevnik, stoji kome je i kada ponuđeno kakvo vino. Pre pet godina NP Brioni je napravio plan da jedan dan u nedelji otvori Vangu za turiste na vođenim VIP turama, međutim Vlada Republike Hrvatske to nikada nije odobrila.

Sve manje stranih delegacija posećuje ovaj skriveni kutak, ali se i dalje održava sa gotovo istom posvećenošću kao kada je tim stazama hodao i sam maršal, piše Jutrnji.

03:24

OVDE SE KRIO KRALJ, ALI I TITO, TU SU DRŽALI DRAŽU PRED STRELJANJE! Ovo je TAJNA Belog dvora, Kurir vas vodi gde je malo ko ušao!

(Espreso/Jutarnji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.