NASA OBJAVILA DETALJE KAKO NAJBOLJE DA VIDITE SUPERMESEC VEČERAS: Zašto se tako zove, i šta je zapravo ISTINA
Pun mesec, Foto: Profimedia

Astronomija

NASA OBJAVILA DETALJE KAKO NAJBOLJE DA VIDITE SUPERMESEC VEČERAS: Zašto se tako zove, i šta je zapravo ISTINA

Za sve ljubitelje meseca imamo dobre vesti, evo kako najbolje videti supermesec u svom punom sjaju

Objavljeno: 18:20h

Prvi od četiri takozvana 'supermeseca' zaredom izaći će u utorak uveče, nudeći ljubiteljima neba priliku da vide najveći i najsjajniji pun mesec u godini do sada.

Mesec će biti udaljen manje od 365.000 kilometara (225.000 milja) od Zemlje, što je otprilike 22.000 km bliže nego inače. Astronomi Nase objavili su ove nedelje detalje o najboljem načinu da se svedoči nebeskom fenomenu.

„Pun Mesec u usponu biće 3 stepena iznad jugoistočnog horizonta“, navela je američka svemirska agencija u postu na blogu. „Utorak popodne, 4. jula 2023, u 18:26 EDT (23:26 BST), mesečev prag je u perigeju, najbliži Zemlji za ovu orbitu.“

Pun mesec
foto: Profimedia

Termin supermesec je prvi put skovan 1979. godine kao način da se opiše svaki novi ili pun Mesec koji se nalazi unutar 90 odsto od svog najbližeg približavanja Zemlji, poznatog kao perigej.

Njihova blizina Zemlji čini ih većim i svetlijim u poređenju sa redovnim punim mesecima, pri čemu se ovaj efekat pojačava kada je mesec bliži horizontu.

Fenomen poznat kao „Iluzija Meseca“, pri čemu neki naučnici prilažu teoriju da je Mesec veći u poređenju sa relativnom veličinom objekata unutar našeg vidnog polja, kao što su zgrade i drveće.

Međutim, astronauti su takođe posmatrali iluziju Meseca na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS), iako nemaju obližnje objekte sa kojima bi ga mogli uporediti.

Pun mesec
foto: Profimedia

„Fotografije dokazuju da je Mesec iste širine blizu horizonta kao kada je visoko na nebu, ali to nije ono što opažamo našim očima“, navodi se u zasebnom blogu Nase.

„Dakle, to je iluzija ukorenjena u načinu na koji naš mozak obrađuje vizuelne informacije. Iako smo ga posmatrali hiljadama godina, još uvek nema zadovoljavajućeg naučnog objašnjenja zašto ga tačno vidimo."

ASTROLOG OTKRILA TAJNE BUDUĆNOSTI: ŠTA VAM, PREMA HOROSKOPU, DONOSI 2023.GODINA:

10:17

ASTROLOG OTKRILA TAJNE BUDUĆNOSTI: ŠTA VAM, PREMA HOROSKOPU, DONOSI 2023.GODINA?

(Espreso/ Independent.co.uk)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.