BILA JE NAJLEPŠA GLUMICA JUGOSLOVAVIJE, A ONDA JE NASTRADALA: Niko ne zna da je on bio njena NAJVEĆA LJUBAV (FOTO)
Foto: Printscreen

BACITE POGLED

BILA JE NAJLEPŠA GLUMICA JUGOSLOVAVIJE, A ONDA JE NASTRADALA: Niko ne zna da je on bio njena NAJVEĆA LJUBAV (FOTO)

Uloga koja ju je proslavila bila je u filmu „Pad Italije“ (1981), koji ju je ustanovio kao seks-simbol 1980-ih

Objavljeno: 19:04h

Ena Begović je bila jugoslovenska i hrvatska filmska i pozorišna glumica.

U filmu „Okupacija u 26 slika“ (1978) Lordana Zafranovića bila je statista1 Prvu ulogu je dobila u TV drami „Ivan Goran Kovačić“ iste godine.

Uloga koja ju je proslavila bila je u filmu „Pad Italije“ (1981), koji ju je ustanovio kao seks-simbol 1980-ih. Zatim slede uloge u filmovima „Idemo dalje“ (1982) i „Glembajevi“ (1988). Za ulogu baronese Kasteli-Glembaj dobila je Zlatnu arenu u Puli za sporednu žensku ulogu, ali ju je odbila, smatrajući da je njega uloga u filmu bila glavna.

Njena sestra Mia Begović je takođe poznata glumica.

Poginula je 15. avgusta 2000. godine u saobraćajnoj nezgodi, sa njom je bila i jednomesečna ćerkica Lana. Devojčica je, na sreću, preživela tragediju, a 19 godina kasnije izgleda kao ogledalo svoje prerano stradale mame.

Za razliku od Ene koja je, pošto je otkrila svoj talenat za glumu, vrlo brzo postala jedna od najvećih regionalnih zvezda, Lana Radeljak očigledno više uživa u povučenijoj svakodnevici - mada je još u 13 godini dobijala ponude da uplovi u glumačke svetove, izabrala je život daleko od očiju javnosti i posvetila se školovanju.

Lana je završila privatnu osnovnu školu, a zatim upisala Britansku međunarodnu školu u Zagrebu. Željna novih izazova prešla je u elitnu zagrebačku XV. gimnaziju, gde je i maturirala, a ponosni tata kačio je fotke s maturske večeri.

Obrazovanje je nastavila u Italiji - upisala je studije menadžmenta na prestižnom univerzitetu Bokoni u Milanu, gde troškovi školarine iznose nešto manje od 13 hiljada evra, pišu hrvatski mediji.

Milano je za nju, čini se, bio uzbudljiv izbor i kao svetska prestonica mode, budući da Lana veliku pažnju posvećuje stilu i modi, a obožava i putovanja.

Ena je poginula 15. avgusta kada je sa suprugom Josipom Radeljakom, njegovim sinom Leom, majkom Terezom Begović i malom Lanom krenula na ručak kod porodičnih prijatelja na Braču.

Njen muž je hrvatski biznismen Josip Radeljak Dikan, poznat je i kao veliki hrvatski zavodnik. On je bio i sa mnogim poznatim damama, kao što su glumica Ena Begović, voditeljka Vlatka Pokos, ali i glumica Dolores Lambaša.

Lana Radeljak, Josip Radeljak
foto: Facebook

(Espreso / Noizz.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.