NAJVEĆA TAJNA VATIKANA: Da li je Papa Jovana zaista postojala?
Foto: Profimedia

brojni spisi

NAJVEĆA TAJNA VATIKANA: Da li je Papa Jovana zaista postojala?

Priču o Papa Jovani sledeći je pokupio dominikanski inkvizitor Etjen de Burbon koji u svom rukopisu "Chronica minor" prvi piše o detaljima njene smrti
Objavljeno:

Usled prestuža i kredibiliteta koji je imao u Vatikanu, Martinusovo delo postalo je izuzetno popularno i prepisivano. Za razliku od ostalih svedočanstava o Papa Jovani, Martinus je dao živopisnu biografiju ženskog pape i zapravo je prvi koji pominje ime Papa Jovana.

foto: Wikipedia

Osim što ju je imenovao, Martinus navodi i druge do tada nepoznate informacije. Prema priči, Papa Jovana je bila engleske nacionalnosti, rođena je u Majncu, a vladala je dve godine, sedam meseci i četiri dana.

Posle Martinusa, verzije priče o Papa Jovani postajale su sve složenije i složenije, zbog čega, kada se ima u vidu i nesigurnost koju izražavaju najraniji autori, najverovatnije je da je Papa Jovana jednostavno rimska urbana legenda. Ipak, tragovi njenog postojanja brojni su u umetnosti i arhitekturi. Mnogi su u Berninijevim statuama sedam žena na porođaju, koje se nalaze u Bazilici Svetog Petra, pronašli Papa Jovanu.

foto: Wikipedia

U svakom slučaju, priča o Papa Jovani preživela je vekovima kroz književnost, slikarstvo, vajarstvo i u novije doba film. Iako mnogi ne veruju da je zaista postojala, postoje oni koji će priču zauvek smatrati verodostojnom. I jednih i drugih biće još veoma, veoma dugo, verovatno sve dok Vatikan ne odluči da otkrije pravu istinu.

Bonus video: SNEG JE OKOVAO VELIKI DEO PLANETE: Ovo su neke od najzanimljivijh snežnih slika!

(Espreso.co.rs / Newsweek)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.