GLEDAJU MOZGOM! 5 metoda koji su UMETNOST približili SLEPIMA (FOTO)
Foto: Printscreen/Instagram/andrewmyersart

ruka posmatrača

GLEDAJU MOZGOM! 5 metoda koji su UMETNOST približili SLEPIMA (FOTO)

Molimo Vas, dirajte eksponate!
Objavljeno:

3. Dela reljefne teskture

Ako bi umetnik, već pri stvaranju dela, imao u vidu publiku koja je slepa ili slabovida, postigao bi se upravo ovakav rezultat. Posebno ako bi i umetnik bio slep.

Džon Bramblit je slikar koji je počeo da stvara tek nakon što je izgubio vid. Njegova dela su sačinjena od velikog broja slojeva boje, kako bi bila dostupna za tumačenje onima koji su u sličnoj situaciji kao i on.

4. Taktilna umetnost

A photo posted by @andrewmyersart on

- Molimo vas, ne dodirujte eksponate! - natpis je koji se često nalazi u muzejima.

A photo posted by @andrewmyersart on

Savremeni umetnik Endru Majers ne haje za ovu poruku! On pravi taktilne radove, od eksera različite dužine, raspoređenih tako da čine neku vrstu topografskog prikaza. Njegovo nastojanje da umetnost približi svima ovekovečeno je u dokumentarnom filmu "Please touch the art!"

5. Dodirivanje dela u muzejima i galerijama

Veliki broj napoznatijih svetskih muzeja odlučuje se za "ture dodirom", koje omogućuju slepima da osete umetnost ovim čulom. "Gugenhajm", "Luvr" i mnogi drugi muzejski giganti, prave ture koje pružaju mogućnost da se najpoznatija dela dodirnu ili čak - pomirišu!

Ovih nekoliko načina približavanja umetnosti, onoj populaciji koja u njoj ne može da uživa na svakidašnji način, odavno su postali praksa širom sveta.

Umetnost se gleda mozgom, ne očima!

(Espreso.co.rs / Mashable)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.