10 ČUDNIH BOŽIĆNIH OBIČAJA: Duhovi, krastavci i ćurka na kredit! (FOTO)
Foto: Facebook

nekada davno

10 ČUDNIH BOŽIĆNIH OBIČAJA: Duhovi, krastavci i ćurka na kredit! (FOTO)

U vreme Viktorijanaca bogati su se rasipali a siromašni dovijali. Danas je situacija prilično slična, ali su se običaji vezani za Božić prilično izmenili
Objavljeno:

1. Jezive Božićne čestitke

Božićne čestitke nastale su upravo u vreme vladavine Kraljice Viktorije. Prvu je napravio engleski slikar Džon Horsli, koga je jednostavno mrzelo da svakome ponaosob šalje čestitke sa različitim porukama. Stoga je uz pomoć svog bogatog prijatelja odlučio da odštampa hiljadu komada. Nisu naišle na sjajan odziv, naprotiv tradicionalistima se nimalo nisu svidele. Iako su mnoge bile oslikane veselim motivima, dobar deo njih imao je prilično bizarne slike. Poput ptičica sa bakljama u kljunovima koje više liče na rulju za linč, nego na vesele vesnike proleća.

2. Kiseli krastavčić od stakla, kao ukras?

Viktorijanci su imali običaj da sakrivaju stakleni krastavčić unutar jelke, pa bi onaj koji bi ga našao, imao pravo da prvi otvori poklon. Pozadina ove priče je pomalo čudna. Navodno, nekada davno, dva dečaka su putovala pešice, da bi umorni zakucali vrata jednog konačišta. Ali vlasnik je bio veoma zao. Ukrao je njihove stvari, a njih zatvorio u bure sa krastavčićima. Srećom, naišao je Božić Bata i oslobodio ih.

Druga verzija je mnogo bizarnija. Umesto Božić Bate i srećnog kraja, dečake su iseckali sekirom i spakovali u burad za kiseljenje krastavaca.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.