ZAJEČARSKE KOMBINACIJE: Mediji bliski SNS dobijaju više novca?! (FOTO)
Foto: Beta, Nebojša Mandić

veze i vezice!

ZAJEČARSKE KOMBINACIJE: Mediji bliski SNS dobijaju više novca?! (FOTO)

Televizija Best i F Kanal, mediji povezani sa funkcionerima SNS iz Zaječara, poslednjih nekoliko godina su od grada dobijali značajno više novca iz budžeta u odnosu na period kada funkcioneri nisu bili na vlasti, tvrdi CINS
Objavljeno: 10:18h

U ugovoru, koji je potpisao gradonačelnik Ognjenović, piše da iako F Kanal ima pravo da vodi svoju uređivačku politiku, mora "uzeti u obzir i prihvatiti sugestije grada Zaječara na način i obim informisanja u ugovorenim emisijama".

Tokom 2013. i 2014. godine, Radio i televizija F Kanal je novac za reklamiranje dobijala i od zaječarskih institucija i ustanova, kao što su Centar za kulturu, Tehnički fakultet iz Bora, Apoteke Zaječar, Fondacija Zoran Radmilović i dr.

Uključujući i novac od Grada, ukupno su 2013. godine dobili preko 9,2 miliona dinara. U 2014. godini su prihodovali nešto više od 7,3 miliona dinara, od čega im je Gradsko veće dodelilo oko 2,6 miliona dinara putem konkursa za medije.

Na medijskom konkursu 2015. godine, dobili su 3,5 miliona dinara za informisanje građana o radu gradske uprave. Iste godine, dobili su i 1,5 miliona dinara van konkursa za izveštavanje o ekologiji, o čemu je CINS već pisao.

Od kada je Dušan Firović na funkciji, F Kanal je dobio više od 18 miliona dinara samo od Grada. U 2013. i 2014. godini je kao član Gradskog veća direktno učestvovao u donošenju odluka da se novac iz budžeta grada uplati firmi njegovog sina, pri čemu o potencijalnom sukobu interesa nije obavestio Agenciju za borbu protiv korupcije.

Nakon prijave i sprovedenog postupka Agencija je u februaru 2014. donela preporuku za Firovićevo razrešenje sa mesta člana Gradskog veća jer je "bio dužan da se izuzme iz postupka donošenja zaključaka na osnovu kojih se prenose sredstva iz budžeta privrednom društvu njegovog sina."

Dve godine je trebalo gradonačelniku Velimiru Ognjenovću, da Skupštini grada pošalje predlog da se o potencijalnom razrešenju uopšte raspravlja.

Prema nalazima Agencije za borbu protiv korupcije Firović je prekršio zakon ali su odbornici Zaječara uprkos tome u aprilu ove godine glasali protiv predloga za njegovu smenu – 27 ih je bilo protiv, a samo tri za smenu. Tri glasačka listića bila su nevažeća.

Dušan Firović nije želeo da razgovara sa novinarima CINS-a, dok njegov sin Saša kaže da pozicija njegovog oca nema nikakav uticaj na novac koji dobija F Kanal.

"Ja vodim privatnu firmu, on se bavi drugim poslovima. Niti živimo zajedno niti smo u nekim, da kažem, dobrim odnosima da bi on bilo koji interes imao za bilo šta", kaže Saša Firović.

Dušan Firović je krajem juna 2016. obavestio Agenciju da je podneo zahtev za izuzeće sa sednice Gradskog veća na kojoj će se odlućivati o raspodeli sredstava iz budžeta s obzirom na to da će na novom konkursu učestovati firma njegovog sina. Iz Agencije su CINS-u naveli da je time otklonio mogućnost sukoba interesa.

(Espreso.co.rs / Cins.rs)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.