Tito je Amerikancima prodao lažni svemirski program, uzeo im 3 milijarde dolara i nikad ih nije vratio! Osveta je bila surova! (VIDEO) (FOTO)
Foto: Beta / Nenad Petrovic, Filip Plavčić, Fonet, Printscreen Youtube

kakva obmana!

Tito je Amerikancima prodao lažni svemirski program, uzeo im 3 milijarde dolara i nikad ih nije vratio! Osveta je bila surova! (VIDEO) (FOTO)

Dokumentarni film "Hjustone, imamo problem" rasvetljava najbolje čuvanu tajnu SFRJ i baca novo svetlo na ulogu SAD u krvavom raspadu Jugoslavije
Objavljeno:

Godine koje su usledile pokazale su da program s ovih prostora i nije neki i da, prema svedočenjima američkih inženjera u filmu, njima nije pomogao puno kako bi 1969. poslali Armstronga u svemir.

Ali je odmogao jugoslovensko-američkim odnosima. Kako dokumentarac argumentovano objašnjava, Amerikanci su u nekoliko navrata tražili novac nazad, ali ga Tito uporno nije vraćao.

Svojevrsna kompenzacija bila je slanje onih 20 i kusur vrhunskih inženjena u NASA, ali je to, kao i transport "svemirskog programa" na Titovom brodu Galeb preko Maroka, bilo obavijeno velom tajne. Da Rusi ne čuju.

Tolikim velom da su Udbaši Pavića "ubili" u saobraćajnoj nesreći na ostrvu Pag i njegovu trudnu ženu obavestili da joj je muž poginuo. Pavić je narednih 50 godina proveo u Americi, a jedan od potresnijih delova filma je njegov susret s ćerkom koju nikad nije upoznao i koja je sve ove godine verovala da je mrtav.

foto: Profimedia

Back to the 20th century. Smenjivali su se US predsednici (Kenedi, Džonson, Nikson, Karter), upozorenja su bila sve oštrija, posete američkih zvaničnika Jugoslaviji sve neprijatnije, ali para koje je trebalo vratiti nije bilo niotkuda.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.