Tito je Amerikancima prodao lažni svemirski program, uzeo im 3 milijarde dolara i nikad ih nije vratio! Osveta je bila surova! (VIDEO) (FOTO)
Foto: Beta / Nenad Petrovic, Filip Plavčić, Fonet, Printscreen Youtube

kakva obmana!

Tito je Amerikancima prodao lažni svemirski program, uzeo im 3 milijarde dolara i nikad ih nije vratio! Osveta je bila surova! (VIDEO) (FOTO)

Dokumentarni film "Hjustone, imamo problem" rasvetljava najbolje čuvanu tajnu SFRJ i baca novo svetlo na ulogu SAD u krvavom raspadu Jugoslavije
Objavljeno:

Posle Drugog svetskog rata Josip Broz je razvio nešto što se zove Jugoslovenski svemirski program, koji je, pripoveda "Hjustone, imamo problem", imao par neuspešnih lansiranja raketa, od kojih je jedna, s prasetom u njoj (pandan sovjetskoj Lajki), završila u italijanskim vodama u Jadranskom moru. Prase je preživelo.

Sve je potkrepljeno vrlo autentičnim i intrigantnim snimcima, kao i potresnom životnom pričom inženjera Ivana Pavića, kome je bivša Državna bezbednost iscenirala smrt i poslala ga u Ameriku, zajedno sa još 20-ak kolega, da vadi kestenje iz vatre.

Rođen 1936, Pavić je kraj rata i godine potom dočekao kao jedan od najboljih jugoslovenskih stručnjaka za tzv. svemirski program. Šta je to tačno podrazumevalo i koliko je Jugoslavija zaista odmakla u razvijanju ovog programa, objašnjava upravo ovaj film.

foto: Profimedia

Pritisnuti unutrašnjim nezadovoljstvom zbog ruskog slanja Sputnjika i Gagarina u svemir, Amerikanci su odlučili da se kockaju i otkupe jugo svemirski program. Cena nimalo nije bila sitnica: ondašnjih 3 milijarde dolara ekvivalent su sadašnjih 50 milijardi. Ili, u ono vreme, tri godišnja budžeta za NASA!

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.