Peti oktobar, 16 godina kasnije: Da li se kajemo što smo tog dana bili na ulicama? (FOTO) (VIDEO)
Foto: Beta/Fonet/Nebojša Mandić

Ko je pojeo našu decu

Peti oktobar, 16 godina kasnije: Da li se kajemo što smo tog dana bili na ulicama? (FOTO) (VIDEO)

Ključni akteri petooktobarske revolucije ili prevrata, kako kažu neki, pričaju za Espreso kako danas gledaju na taj datum
Objavljeno:
  • Tokom tog, 5. oktobra 2000. godine, i policajci su bacali opremu i

pridruživali se demonstrantima.

  • Brojni građani su noć proveli ispred zgrade Skupštine, a 6. oktobra Slobodan Milošević priznao je poraz.
foto: Youtube printscreen
  • No, DOS se odmah rasuo i pokazao da nema snagu da ujedinjen vodi zemlju
  • Stranke koje su nikle iz njegovog krila, DS i DSS, vodile su zemlju

neko vreme, ali se danas bore sa cenzusom.

Jovanović: Počeli posao, nismo završili!

Predsednik LDP Čedomir Jovanović izjavio je da je posle 5. oktobra puno toga urađeno, ali da posao koji je tada počet, još nije završen.

foto: Dado Đilas

- To je posao za generacije. Mi smo tada izašli na ulice motivisani borbom za slobodu, želeli smo da živimo u jednoj demokratskoj evropskoj Srbiji. Puno toga dobrog je urađeno i to se ne sme marginalizovati. Naravno da problemi koji su ostali otvoreni su u međuvremenu evoluirali i još jasnije ukazali na slabosti našeg društva - rekao je Jovanović za naš portal i dodao da je važno da oni koji su tada bili "naši protivnici danas su naši istomišljenici jer makar deklarativno govorimo o istim ciljevim i svi zajedno imamo obavezu da tu politiku realizuju.

foto: Youtube printscreen

Šešelj: To je bio najbolji puč!

Lider radikala Vojislav Šešelj u izjavi za Espreso.co.rs rekao je da je 5. oktobar najbolje i najuspešnije izvršen puč.

foto: Marina Lopičić

- Puč im je uspeo. 12 godina sistemskog ugnjetavanja Srbije je bilo na delu. Najgori šljam je došao na vlast. Uništili su sve, počev od obrazovanje, kulture, zdravsta. 5. oktobar je nešto najgore što se desilo Srbiji i njenom narodu nakon 5. vekova vladavine Turaka - rekao je Šešelj.

Đukić Dejanović: Nije uspelo ono što su hteli

Slavica Đukić Dejanović naglasila je da 5. oktobar kada se sagleda iz više uglova, ima svoju pozitivnu, ali i negativnu stranu:

foto: Fonet

- Svakako je došlo do demokratizacije subjekata, koja je nakon 5. oktobra zaživela itekako. Ali, sa druge strane, narod nije zadovoljan jer nije uspelo ono što su želeli ni najmanje - objansila je ona.

Rašković Ivić: Obeležićemo, to je bila prekretnica

Sanda Rašković Ivić, rekla je da je za njih 5. oktobar veliko postignuće i prekretnica u istoriji Srbije.

foto: Fonet

- DSS će obeležiti 5. oktobar, jer smo mi između ostalog učestvovali i dali predsednika države. Jedna naša članica je tada nažalost poginula, što ćemo obeležiti stavljanjem venca sa cvećem na njen spomenik. Moram napomenuti da je 5. oktobar za nas veliko postignuće, da je prekretnica u istoriji Srbije, a druga je stvar što je kasnije nastupilo izneveravanje narodnih očekivanje - navela je ona i dodala da postoje neke formalne promene i da su oni koji su nekada bili evroskeptici, sada fanatici EU.

Naglasila je i da je i dalje prisutna sklonost ka autoritarnosti, jer je Miloševićev režim bio tada autoritaran, a i danas je opet tako, tvrdi ona.

Gde su danas lideri "Petooktobarske revolucije"?

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.