Peti oktobar, 16 godina kasnije: Da li se kajemo što smo tog dana bili na ulicama? (FOTO) (VIDEO)
Foto: Beta/Fonet/Nebojša Mandić

Ko je pojeo našu decu

Peti oktobar, 16 godina kasnije: Da li se kajemo što smo tog dana bili na ulicama? (FOTO) (VIDEO)

Ključni akteri petooktobarske revolucije ili prevrata, kako kažu neki, pričaju za Espreso kako danas gledaju na taj datum
Objavljeno:

Davno beše 5. oktobar 2000. godine. Pre 16 godina. Srbija je tada, kao nikada - htela promene. Građani su sanjali zdravije društvo, bolju ekonomiju, demokratiju, ljudska prava i običan život - ali srećan i drugačiji.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Građani su imali dve opcije. Da Miliošević ode sa vlasti, ili da ostane. Odabrano je da ode.

foto: Youtube printscreen

Bilo kako bilo, jedno je sigurno. Građani Srbije tog 5. oktobra rizikovali su život kako bi promenili vlast. Podsetimo, Milošević je izgubio izbore od Vojislava Koštunice, ali nije želeo da prizna da je poražen, pa se moć običnog naroda tada najbolje pokazala, i sprečen je u svom pokušaju da pokrade izbore i ospori volju naroda.

Neke vrlo važne stvari su 5. oktobra sprovedene i neosporne. Promenjen je totalitarni režim, prekinuta su neprijateljstva sa međunarodnom zajednicom, ratovi na Balkanu. Građani Srbije su, međutim, očekivali više posle 5. oktobra.

foto: Youtube printscreen

Ali, umesto da se taj datum spominje kao nešto što je ljudima donelo boljitak, društveni i socijalni pre svega, na kraju nije bilo tako. Građani Srbije ne žive u zemlji kakvoj su tada očekivali,a sva nada koju su imali pala je u vodu u samo nekoliko godina. Ekonomska situacija je i dalje teška, građani loše žive, sve ono što je moglo biti "nasleđe 5. oktobra" nije zaživelo.

I ne samo da 5. oktobar nije doneo sreću sa mašnicom na vrhu građanima Srbije, već su i glavni akteri ove moderne srpske revolucije nestali sa političke scene - pa se ispostavilo da revolucija zaista jede svoju decu.

5. oktobar u 10 tačaka

  • U 15.35 grupa demonstranata je ušla u jugoslovenski parlament. Sva stakla na zgradi su polupana.
  • Iz desnog krila parlamenta vijorio se crn dim.
foto: Youtube printscreen
  • Čuli su se i pucnjevi na ulicama. Tako je započeta moderna srpska revolucija, kada je masa, predvođena demokratskom opozicijom, zakucala na vrata Slobodana Miloševića.
  • Celog jutra okupljali su se demonstranti, iz svih krajeva zemlje, a predvođeni liderima DOS-a posle 15h počeli su okršaj sa državom.
foto: Youtube printscreen
  • Pored skupštine napadnuta je i zgrada RTS, koji je prekinuo emitovanje

programa oko 17h, a sve kako bi se ukazalo na izbornu krađu Slobodana Miloševića i njegovog režima, koji je imao rok do 15h tog 5. oktobra da prizna da je poražen na izborima 24. septembra.

  • Na tim izborima je kandidat DOS-a, Vojislav Koštunica osvojio 48 odsto

glasova, za dva manje od potrebnog, pa je najavljen drugi krug, na šta opozicija nije pristala.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.