Moguća drama u izboru u UN!? Ban Ki-mun može i ostati na poziciji!
Foto: FoNet

hoće-neće?

Moguća drama u izboru u UN!? Ban Ki-mun može i ostati na poziciji!

Ruski ambasadorm u UN je naveo da bi, u slučaju da izbor novog generalnog sekretara zapadne u ćorsokak, Ban mogao ostati na mestu generalnog sekretara i u 2017. godini
Objavljeno:

Izjava Vitalija Čurkina usledila je svega nekoliko sati pošto je pred Generalnom skupštinom UN svoju viziju svetske organizacije predstavila Kristalina Georgijeva, nova kandidatkinja Bugarske za generalnog sekretara UN.

Georgijeva, potpredsednica Evropske komisije, predstavila se članicama UN dva dana uoči naredne, šeste runde glasanja u Savetu bezbednosti.

U sredu počinje pravi proces biranja. Stalne članice Saveta bezbednosti - Kina, SAD, Francuska, Britanija i Rusija glasanjem na obojenim papirima označiće na koje će od 10 kandidata staviti veto tokom formalnog glasanja.

foto: Reuters

Čurkin je najavio da bi formalno glasanje moglo uslediti nekoliko dana posle šeste runde glasanja.

U prethodnoj rundi, najuspešniji je bio Portugalac Antonio Gutereš, koji je dobio podršku 12 članica Saveta bezbednosti, uz dva glasa protiv.

Bivši šef srpske diplomatije Vuk Jeremić bio je drugi na tom glasanju, dok je slovački ministar spoljnih poslova Miroslav Lajčak bio treći.

(Espreso.co.rs / Agencije)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.