Gde su nestali ustaše i četnici? Ili kako su nam podigli temperaturu zbog izbora u Hrvatskoj (VIDEO)
Foto: Profimedia, AP, Espreso ilustracija

Prave budale od nas

Gde su nestali ustaše i četnici? Ili kako su nam podigli temperaturu zbog izbora u Hrvatskoj (VIDEO)

Samo 25 godina od ratova na Balkanu, ponovo smo bili žrtve zapaljive retorike i međunacionalne mržnje. Zašto?
Objavljeno: 19:45h

Pitanje je samo - dokle ćemo da se pecamo na istu udicu? Kada ćemo se okrenuti budućnosti, a ne nečemu što je bilo pre 70 godina, i što nam očigledno serviraju kako bi instrumentalizovali naš bes, bes koji bi trebalo da bude okrenut upravo ka ovima koji ga instrumentalizuju?

Na ovu temu komentar za Espreso dao je i politički analitičar Branko Radun.

- Nedavno su bili izbori u Hrvatskoj koji su ponovo podigli tenziju između Srbije i Hrvatske, zbog njihove pooštrene retorike. Naš sused je sve vreme vodio agresivnu kampanju, a Srbija se samo branila. Postoji razlika između ustaša i četnika. Ustaše su činili genocid, četnici su takođe činili zločine, ali ne u toj meri. I Josip Broz Tito i Draža Mihailović bili su na poternicama Nemačke, dok je Ante Pavelić bio njihov saveznik.

foto: FoNet

Radun kaže da se u Srbiji malo govori o ustašama i četnicima, ali da će ta tema i dalje biti aktuelna u regionu.

- U Srbiji se malo govori o tome i o genocidima uopšte. U Hrvatskoj je nedavno povodom toga učinjen mali pomak kada je direktor Centra "Simon Vizental" Efraim Zurof, pre izbora u Hrvatskoj posetio Jasenovac, što je imalo veliki odjek u svetu. Njega ne podnose u Hrvatskoj upravo zbog toga što se zalaže da se o hrvatskim zločinima više govori. Zategnuta i oštra retorika o ovoj temi biće aktuelna i dalje, naročito jer je u Hrvatskoj nedavno počeo uzlet o tome, možda će samo biti manje politički obojeno - dodao je Radun.

(P. M.)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.