Nisu Fidelu ni do kolena: Ovo su najduži politički govori u Srbiji! (VIDEO)
Foto: Marina Lopačić

istorijski govori

Nisu Fidelu ni do kolena: Ovo su najduži politički govori u Srbiji! (VIDEO)

Izdvojili smo neke od najdužih ali i najznačajnijih događaja u istoriji srpske politike
Objavljeno: 22:19h

Posle skoro 12 godina provedenih u Hagu Vojislav Šešelj održao je povratnički govor u beogradskoj opštini Zemun pred više okupljenih građana i pristalica Srpske radikalne stranke.

foto: Marina Lopičić

Publika mu je skandirala uz povike: "Pobeda, pobeda".

Poznat po svom britkom jeziku Šešelj se i ovoga puta nije libio da kaže sve ono što misli.

Nenad Čanak, dugo je prisutan na političkoj sceni Srbije i predsednik je Lige socijaldemokrata Vojvodine.

I on, kao i Vojislav Šešelj poznat je po tome "što na um, to na drum", pa su mnogi njegovi politički govori ostali upamćeni u javnosti.

foto: Dragana Udovičić

Jedan od njih je iz februara 2008. godine, na sednici Narodne skupštine koja je bila održana povodom proglašenja nezavisnosti Kosova.

Mnogi i dan danas smatraju da je ovo jedan od njegovih najiskrenijih i najupečatljivijih govora.

Na Trgu Republike u Beogradu, januara 2008. godine Boris Tadić održao je značajan govor pred samu predizbornu tišinu pred tadašnje izbore.

On je bio predsednički kandidat Demokratske stranke drugu godinu za redom.

foto: Beta

Ono što je ostalo upečatljivo za taj skup na kome je Tadić govorio pred više desetina hiljada ljudi jeste njegova rečenica: "Ljudi, imam ideju - Srbija u Evropi".

Posle tog govora i mitinga, njegova partija pobedila je na izborima, a on je dobio nov petogodišnji mandat na mesto predsednika Srbije, odnosno drugi put za redom.

Podsetimo, Vojislav Koštunica koji je preuzeo premijersku funkciju 2004. godine, pred poslanicima je predstavio ekspoze od oko 15 stranica i njegovo izlaganje trajalo je svega 20 minuta.

Međutim, to nije najkraće izlaganje. Još kraći govor održao je njegov naslednik Mirko Cvetković čiji je ekspoze bio na svega 13 strana.

Nije na odmet da pomenemo da su neki od najdužih govora u političkoj istoriji održali Vinston Čerčil, Barak Obama i Angela Merkel.

A sada, čisto poređenja radi, setite se..Fidel Alehandra Kastra Ruz kubanskok revolucionara, bivšeg generalnog sekretara Komunističke partije Kube i bivšeg predsednika i premijera Kube.

Oduvek je bio poznat po svojim govorima, jedan od njih ima naslov za najduži održan govor u Ujedinjenim nacijama, koji je trajao 4 sata i 29 minuta u junu 1960. Najduži govor ikada održao je na Kubi, a trajao je 7 sati i 10 minuta. Održan je 1986. na Tećem kongresu komunističke partije u Havani.

Bivši kubanski lider održao je govor u Havani, povodom 50 godina od osnivanja Komiteta za odbranu Revolucije i to je najduži govor otkako je zbog bolesti bio primoran da napusti položaj na čelu države.

To obraćanje je trajalo preko sat vremena.

Poslušajte ih, pa sami zaključite, ko kako stoji sa izlaganjima. Da li srpskim političarima, zaista niko ne može da bude ni do kolena? I da li ipak obaramo rekorde za najduži govor ili smo tako blizu tome?

(S. Kostić)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.