Gotov Vučićev ekspoze: 6 sati bez pauze, završetak uz predstavljanje novih ministara!  (VIDEO)
Foto: Fonet

premijer u parlamentu

Gotov Vučićev ekspoze: 6 sati bez pauze, završetak uz predstavljanje novih ministara! (VIDEO)

Sednicu je u 14 h otvorila predsednica Maja Gojković, koja je predstavila tačke dnevnog reda: izbor vlade i polaganje zakletve predsednika i članova vlade
Objavljeno: 08:31h

19.09 Vučić: Sledi reforma obrazovanja

Sistem obrazovanja mora da bude usklađen sa potrebama i prioritetima privrede, rekao je Vučić i dodao da reforma obrazovanja mora da počne reformom visokog obrazovanja.

- Naši đaci moraju svojim znanjem da budu u prednosti u odnosu na učenike u regionu - poručio je Vučić.

On je istakao i značaj dualnog obrazovanja, koje razvija ideju preduzetništva.

19.06 Vučić: Teško govorim i boli me grlo

Posle pet i po sati izlaganja, Vučić je rekao da sada već teško govori i da ga boli grlo.

19.05 - Mandatar Aleksandar Vučić najavio je promenu sistema obrazovanja u Srbiji, usklađivanje sa potrebama tržišta rada i uvođenje dualnog obrazovanja u meri u kojoj je to moguće - "uvođenje preduzetničkog obrazovanja u sve nivoe obrazovnog sistema Srbije, preduzetništvo od petog razreda".

"Uzgred da znate, kada su mi došli ovi Turci iz Teklasa i Džesura, Vahat bej, Kemer bej i pričamo o tome kada ko počinje da radi, oni su mi sami rekli kako je moguće da u vašoj zemlji u koje god mesto da odemo, ne samo Beograd u 12 sati, u jedan, dva sata u toku radnog vremena, ispred prodavnice, ispred kafića sve je puno i svi ponešto piju, a malo ko radi", rekao je Vučić u ekspozeu.

On je objasnio da je turskim biznismenima rekao da veliki broj ljudi zaista radi.

18.42 Sportska infrastruktura i Olimpijske igre

Na pomen premijera o Olimpijskim igrama, neko je u sali dobacio da sportisti gube jer je baksuz Toma tamo. Na to je Vučić rekao: " - Da se strpimo i pokažemo malo vere u naše sportiste. Ozbiljan novac smo izvodojili za pripremu naših sportista za Olimpijadu, a pripremićemo se i za sledeću kako bi došli do još više medalja."

Dodao je i da je uloženo dosta u sportsku infrastrukturu, izgrađeno je više fiskulturnih terena i sala, kao i da ministrastvo sporta daje sve od sebe da podstakne mlade što više da se bave sportom.

foto: Fonet

18.36

Govoreći o nezaposlenosti, mandatar je istakao da u Srbiji čak 64 odsto nezaposlenih traži posao duže od godinu dana, što dovodi do zastarenja znanja, a kako se verovatnoća nalaženja posla smanjuje proporcionalno dužini perioda nezaposlensti, to može dovesti i do njihovog trajnog isključenja sa tržišta rada.

On je naglasio da će nova vlada sprovesti sveobuhvatnu modernizaciju Nacionalne službe za zapošljavanje, koja je započeta u saradnji sa Svetskom bankom i drugim međunarodnim partnerima u prethodnom periodu i ta reforma dovešće do unapređenja efikasnosti i efektivnosti mera aktivne politike zapošljavanja na osnovu potreba tržišta rada i položaja pojedinih kategorija nezaposlenih.

Vučić je kazao da je stopa nezaposlenosti u prethodne dve godine pala za 5,3 odsto, i da se sada sa pravom očekuje da Srbija do kraja mandata ove vlade ima jednu od najnižih stopa nezaposlenosti u regionu.

18.13 Šale između premijera i Vojislava Šešelja

Lider radikala je rekao kako bi voleo pauzu, na šta mu je premijer uz smeh odgovorio: " Onda nema pauze, nastavljamo sa radom". A zatim se začuo smeh svih prisutnih u skupštini, uključujući premijera i Vojislava Šešelja.

18.08 Čitanje ekspozea ulazi u peti sat

Vučić je upravo saopštio da ima da pročita još 134 strane ekspozea i na dobacivanje Šešelja rekao da zna da je Šešelj "spavao na raznim mestima". Vučić je rekao i da će ipak neke delove ekspozea da prepriča, odnosno da neće sve da čita i da poslanici "ne brinu".

Ekspoze koji Vučić ima pred sobom sadrži 260 strana, dok je ono što je podeljeno poslanicima kraća verzija od 68 strana.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.