U 2021. gradnja brze pruge do Niša - brzine 200 km/h! Zorana Mihajlović saopštila odlične vesti građanima Srbije
Zorana Mihajlović, Foto: Filip Plavčić

olakšanje

U 2021. gradnja brze pruge do Niša - brzine 200 km/h! Zorana Mihajlović saopštila odlične vesti građanima Srbije

Dodala je da je Srbija propustila nekoliko investicionih ciklusa u železnici i da je stajala kada je cela Evropa razvijala železnički saobraćaj

Objavljeno:

Pored modernizacija brze pruge od Beograda do Budimpešte sledeće godine počeće gradnja brze pruge do Niša, rekla je danas ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Za TV Hepi ona je istakla da reč o pruzi za brzine od 200 kilometara na sat, saopšteno je iz Ministarstva.

"U pitanju je investicija procenjene vrednosti od dve milijarde evra, radićemo je sa kineskim partnerima koji imaju puno iskustva na ovakvim projektima. Ovde nije reč samo o povezivanju gradova, već o regionalnom povezivanju, jer nema važnijeg magistralnog koridora od Koridor 10", rekla je ona.

Dodala je da je Srbija propustila nekoliko investicionih ciklusa u železnici i da je stajala kada je cela Evropa razvijala železnički saobraćaj.

"Država danas ulaže u železnicu, to nam je strateški važno. Završetkom ovih projekata postaćemo mnogo konkurentniji od Koridora četiri, koji prolazi kroz Rumuniju i Bugarsku. Moramo mnogo toga uporedo da radimo, da zadovoljimo osnovne potrebe, ali i da idemo u korak sa modernim tehnologijama", rekla je ona.

Sledeće godine biti završena deonica brze pruge od Beograda do Novog Sada, biće započeta gradnja brze pruge od Beograda do Niša, a gradiće se i pruga do Preševa, u saradnji sa evropskim partnerima, rekla je ona.

Dodala je da se punom parom radi i u drumskom saobraćaju a radovi se izvode na deonici Sremska Rača - Kuzmin, Ruma-Šabac-Loznica, a raspisuje se tender za Niš-Pločnik.

"Nijedno gradilište nije zatvoreno, svakodnevno smo na vezi sa izvođačima da pomognemo gde treba, jer nam je svima stalo da se radi, to je od ogromnog značaja za našu ekonomiju, rekla je ona.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.