U Srbiji je čak 2.000 političara na sudu, ali im sudije gledaju kroz prste. Ovo su njihova imena!
Foto: Fonet

Crna lista

U Srbiji je čak 2.000 političara na sudu, ali im sudije gledaju kroz prste. Ovo su njihova imena!

Šest godina rada Agencije za borbu protiv korupcije i skoro 2.000 postupaka koje su vodili protiv raznih funkcionera Srbije sad je dostupno na jednom mestu
Objavljeno: 17:05h

Tu je i Bojan Pajtić, koji se u bazi pominje kao član upravnog odbora Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine. Njemu je Agencija 2015. godine izrekla meru upozorenja zbog nepravovremenog prijavljivanja funkcije.

foto: Nemanja Pančić

Protiv funkcionera iz raznih ministarstava vodilo se, ili se vodi 126 slučajeva.

Dragan Šutanovac je kao ministar odbrane, zbog neprijavljivanja imovine, dobio i optužni predlog, koji je podnesen u oktobru 2013. godine.

foto: Marina Lopičić

"Neblagovremeno podnošenje izveštaja o imovini i prihodima" dominira bazom! 9 takvih slučajeva vođeno je u Air Serbia.

Zbog neblagovremenog podnošenja izveštaja o imovini i prihodima dve godine za redom pod lupom je bila i Dubravka Filipovski, a zanimljiv je slučaj i Dušana Bajatovića, protiv koje su takođe vođena dva slučaja, a u jednom, iz 2015. godine primenjeno je načelo oportuniteta, pa je on, kao direktor Srbijagasa, uplatio u humanitarne svrhe 200.000 dinara i izveštaj je odbačen.

Taj princip primenjen je u još dva slučaja.

foto: Stefan Jokić

Prema podacima iz baze CINS, Agencija je izrekla:

1.331 meru upozorenja

97 preporuka za razrešenje

138 mera javnog objavljivanja odluke o povredi zakona

Pokrenuti postupci obustavljeni su u 142 slučaja.

Agencija postupak protiv funkcionera pokreće po različitim osnovama: zbog neprijavljivanja imovine ili prihoda, neobaveštavanja o prestanku stare ili preuzimanju nove funkcije, kada postoji potencijalni sukob interesa itd.

Posebno je pesimistično, što svedoče nedavno objavljeni podaci mreže CINS, da 51 poslanik od 250 poslanika novog saziva postoji na ovom spisku!

(Espreso.co.rs)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.