Hrvatska dala saglasnost, Srbija ka putu EU: Pregovori počinju 19. jula (FOTO)
Foto: Fonet

merkelova čestitala

Hrvatska dala saglasnost, Srbija ka putu EU: Pregovori počinju 19. jula (FOTO)

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je danas da je Hrvatska dala saglasnost za otvaranje poglavlja 23 i 24 u pregovorima Srbije o priduživanju EU
Objavljeno:
foto: Fonet

Han je na Tviteru naveo da je Konferencija o zapadnom Balkanu u Parizu dala rezultate, pošto je Hrvatska, koja se jedina protivila otvaranju poglavlja 23 i 24 sa Srbijom, dala svoj pristanak.

- Pariz-Balkan 2016 daje rezultate. Hrvatska potvrdila da je u redu otvaranje pristupnih poglavlja 23 i 24 sa Srbijom. Evropska perspektiva je realna -napisao je Han.

foto: Fonet

Naime, radna grupa Saveta zadužena za proširenje i zemlje u procesu pristupnih pregovora (COELA) na svom rednovnom sastanku sutra će ponovo da razmotri mogućnost postizanja konsenzusa svih 28 zemalja članica kada je u pitanju nacrt zajedničke evropske pregovaračke pozicije za Poglavlje 23.

Ukoliko dođe do konsenzusa među zemaljam članicama, poglavlja 23 i 24 bi, prema najavama iz evropskih diplomatskih krugova, mogla biti otvorena najranije 19. jula, kada se u Briselu održava Savet ministra spoljnih poslova EU.

foto: Fonet

Do zastoja na evropskom putu Srbije došlo je prvo zgog hrvatske blokade, koja traje već mesecima. Hrvatska je, naime, postavila tri uslova koja Srbija mora da ispuni da bi dobila sagalasnost te zemlje za otvaranje poglavlja 23 i 24 - pitanje regionalne jurisdikcije za procesuiranje ratnih zločina, prava hrvatske manjine u Srbiji i puna saradnja sa tribunalom u Hagu.

(Espreso.co.rs / Blic)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.