SASTALI SE DAČIĆ I NJEGOV MAKEDONSKI KOLEGA I DOGOVORILI VAŽNU STVAR: Otvaranje granice do kraja juna
Dačić i Dmitrov, Foto: Privatna arhiva

SARADNJA

SASTALI SE DAČIĆ I NJEGOV MAKEDONSKI KOLEGA I DOGOVORILI VAŽNU STVAR: Otvaranje granice do kraja juna

Dimitrov je rekao da će odluka o otvaranju granice zavisiti od epidemiloške sitaucije i u Severnoj Makedoniji, i u čitavom regionu

Objavljeno: 16:14h

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Nikola Dimitrov rekao je danas u Nišu gde se sastao sa svojim kolegom iz Srbije Ivicom Dačičem, da će narednih dana u Skoplju biti razmatrano otvaranje granice sa Srbijom i da smatra da će granica biti otvorena do kraja juna.

Dimitrov je rekao da će odluka o otvaranju granice zavisiti od epidemiloške sitaucije i u Severnoj Makedoniji, i u čitavom regionu.

On je istakao da je odlična saradnja Srbije i Severne Makedonije tokom pandemije, uz humanitarnu pomoć i izrazio nadu da će se saradnja nastaviti i kada ne bude bilo "ove užasne krize".

Dimitrov je podsetio da su Srbija i Severna Makedonija imale zajedničku prošlost u Jugoslaviji, a da se nada zajedničkoj budućnosti u Evropskoj uniji.

Domaćin sastanka u Nišu, ministar Dačić takodje je izrazio nadu da će granica Severne Makedonije i Srbije biti otvorena do kraja ovog meseca.

foto: Privatna arhiva

Dačić je podsetio da je Srbija dogovore o slobodnom prelasku granica postigla s Bosnom i Hercegovinom, Madjarskom i Bugarskom, dok je Grčka najavila da će granice otvoriti 15. juna.

"Želimo da jačamo" - istakao je Dačić - "naše odnose sa Severnom Makedonijom i pozdravljamo odluku Evropske unije da otvori pregovore o članstvu S. Makedonije u Evropskoj uniji".

"Mi generalno mislimo da ceo taj proces pridruživanja treba da ide brže i da Evropska unija treba da nam da neke perspektive o tome za koliko vremena možemo da razmišljamo o učlanjenju u EU, ali to je trenutno veoma teško", izjavio je Dačić.

On je najavio da će biti redovnih bilateralnih sastanaka u cilju uspostavljanja još boljih odnosa Srbije i Severne Makedonije.

Dačić i Dimitrov su posle sastanka u Gradskoj kući posetili udruženje koje okuplja Makedonce u Nišu. Kao što se može videti na slici, brojne Nišlije su same prilazile Dačiću i tražile da se slikaju zajedno.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.