MORALA JE DA REAGUJE I PREMIJERKA! Bračnom paru iz Beograda oduzeli dete, a razlog je KRAJNJE SUMANUT
Ana Brnabić, Foto: printscreen

ovo je strašno

MORALA JE DA REAGUJE I PREMIJERKA! Bračnom paru iz Beograda oduzeli dete, a razlog je KRAJNJE SUMANUT

Tražila da je Savić kontaktira povodom ovog problema

Objavljeno:

Centar za socijalni rad u Subotici oduzeo je usvojeno trogodišnje dete bračnom paru Savić iz Beograda, navodno, jer supruga ima više godina od dozvoljene granice, a Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja obavestilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova zbog indicija koje ukazuju na mogućnost izvršenja krivičnog dela u ovom slučaju.

- Nadležni sektor za ravnopravnost polova, naložio je preduzimanje mera iz svoje nadležnosti u cilju otklanjanja nepravilnosti u stručnom radu u Centru za socijalni rad Subotice u postupku usvojenja maloletnog deteta i obavešten je MUP za dalje reagovanje i ispitivanje. S obzirom na postojanje indicije koje ukazuju na mogućnost izvršenja krivičnog dela u konkretnom slučaju, resorno ministarstvo je u vezi sa konkretnim slučajem obavestilo Ministarstvo unutrašnjih poslova - navode izvori iz Ministarstva.

Centar za socijalni rad u Subotici dete je oduzeo Beograđaninu Borisavu Saviću (48) i njegovoj supruzi Biljani (52). Devojčica od tri godine kod njih je bila od oktobra prošle godine, a zvanično rešenje o usvajanju su, kako tvrde dobili sredinom maja ove godine. Savići tvrde da se sve dešava zbog greške radnika u Centru.

- Počeću od kraja, danas sam Centru za socijalni rad grada Subotice, morao da vratim moju tek usvojenu ćerku zbog proceduralne greške koju su napravili radnici centra. Naime, u Zakonu o usvajanju stoji da maksimalna starosna granica između usvojitelja i usvojenika ne sme da pređe 45 godina. Supruga se u tu granicu ne uklapa, dok su moje godine ok. Tumačenje centra je bilo da je to dovoljno i da ne mora da se ide na odobrenje ministra, koje se u tim slučajevima daje. Tako da je L. u našu kuću došla u oktobru mesecu na period prilagođavanja - napisao je Savić na Tviteru.

Za tih 6 meseci, kako dalje navodi Savić, oni su uspeli da formiraju porodicu.

- Nije bilo lako, ali smo uspeli. Konačno usvojenje je realizovano 15. maja i mi smo postali zakoniti roditelji. Posle čina usvojenja ministarstvo proverava predmet i uočava ove proceduralne greške i nalaže da se predmet ispita. Mi o tome ne znamo ništa, da bi nas juče pozvali iz Centra i rekli da su dobili nalog da dođu po dete i da imaju rešenje o tome čudeći se kako to nama nije dostavljeno. Danas smo ceo dan pregovarali i na kraju propustili pod pritiscima jer nismo želeli da nam policija otima dete - napisao je on i dodao da se ovo neće ovako završiti:

- Naš advokat smatra da je to rešenje nezakonito jer usvajanje može da se poništi jedino tužbom, a ne nekim rešenjem, a još veći problem je što mi naš primerak nismo dobili. Ko vodi računa o interesu deteta ako se ono posle 8 meseci odvaja od nas i vraća u hraniteljsku porodicu, sa realnom opasnošću da se nama ne vrati nikad. Sve zbog toga što neko nije uradio svoj posao kako treba i zatražio potpis ministra kada je trebalo. Ovo se neće završiti ovako.

Na njegov tvit reagovala je premijerka Srbije, Ana Brnabić, koja je tražila da je Savić kontaktira povodom ovog problema.

1 / 1 Foto: Tviter printscreen

Bonus video:

(Espreso.co.rs/ Mediji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.