VUČIĆ PROGOVORIO O KOSOVU I ALBANCIMA: Uvek se smejem kad od njih čujem ovo!
Aleksandar Vučić, Foto: printscreen

vučić o kosovskom pitanju

VUČIĆ PROGOVORIO O KOSOVU I ALBANCIMA: Uvek se smejem kad od njih čujem ovo!

Vučić je rekao da je odustao od velikih inicijativa za rešavanje pitanja Kosova

Objavljeno:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je ukidanjem kosovske mere reciprociteta otvoren prostor za dijalog Beograda i Prištine.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE), Vučić je rekao da je odustao od velikih inicijativa za rešavanje pitanja Kosova i dodao da čeka šta će biti predloženo.

U danas objavljenom intervjuu, Vučić je kazao da očekuje da će specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak doći u Beograd i Prištinu posle izbora u Srbiji 21. juna.

Komentarišući izjave zvaničnika Srbije kojima je tokom epidemije korona virusa kritikovana Evropska unija i isticana pomoć Kine, Vučić je naveo da je važno da EU Beogradu može da kaže sve što misli, ali i da Srbija Briselu može da kaže sve što misli.

Vučić je rekao da je Srbija opredeljena za članstvo u EU, a na pitanje o evroskepticizmu u njegovim izjavama ocenio je da je reč o evrorealizmu.

Dodao je da će Srbija vremenom uskladiti svoju spoljnu politiku sa EU, ali da će do tada štititi nacionalne i državne interese.

- Ukidanjem mera otvara se mogućnost da počnemo da razgovaramo, ukoliko ta mera ostane i opstane duže od nekoliko dana i verujem da to nije pitanje preganjanja i nadgornjavanja između dve strane, već je pitanje suštine, pitanje slobodnog protoka roba, usluga, ljudi i kapitala - kazao je Vučić.

Kaže i da smatra da je tu reč o jednoj od najvažnijih sloboda savremenog sveta, te da je uveren da će to dobro da utice na ekonomiju i Beograda i Prištine, na ljude.

- Dakle, ne samo Srbe, već i Albance, da će to da stvori neku vrstu okvira da naše biznis zajednice mogu da sarađuju neuporedivo bolje. Naravno, to će otvoriti mogućnost za politički dijalog između nas - poručio je.

Upitan kada konkretno očekuje početak dijaloga, navodi da bi to moglo biti po okončanju srpskih izbora krajem juna, kada očekuje dolaza Lajčaka u Beograd i u Prištinu.

Vučić, međutim, nije komentarisao izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija da neće ići u Brisel, navodeći da su to "njihove unutrašnje stvari".

- Neko želi da kaže da hoće da čuje ili sluša samo Amerikance, a ne Evropljane, a sa druge strane imaćemo one koji će da kažu da su otvoreni za Evropljane, tako da će svako svoju priču da priča - kaže Vučić te dodaje da ne treba zaboraviti da su "oni čedo i američko i nemačko i svih onih koji su stvarali nezavisnost Kosova - te da će šta god da urade uvek imati "popust i dobru volju" onih koji su stvorili ili stvarali nezavisnost Kosova.

Na molbu da komentariše svoj stav koji je više puta navodio, a to je da će Kosovu pokušati da Srbija dobije najviše moguće, a da izgubi najmanje moguće, Vučić precizira: "Najmanje što mora".

Šta vidi kao rešenje, na to pitanje Radija Slobodna Evropa, srpski predsednik odgovara: - Ne vidim. Kada sam video onda su svi rekli da sve što vidim loše vidim, da svi oni koji su van Balkana i koji nemaju veze sa Srbima i Albancima bolje da oni rešavaju taj problem nego oni koji su direktno umešani u problem, oni o čijoj se kući radi, a to su Srbi i Albanci. A to je inače ponašanje velikih sila već više od 150 godina na ovom prostoru.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.