GODFRI KOMENTARISAO REAKCIJU VLADE SRBIJE NA KORONU: Rekao je i na čemu je ZAHVALAN
Prema njegovim rečima, i Srbija je pomogla Americi na repatrijaciji državljana SAD, Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS

POHVALA

GODFRI KOMENTARISAO REAKCIJU VLADE SRBIJE NA KORONU: Rekao je i na čemu je ZAHVALAN

Prema njegovim rečima, i Srbija je pomogla Americi na repatrijaciji državljana SAD

Objavljeno:

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Entoni Godfri konstatovao je danas da je situacija sa epidemijom virusa korona pokazala različite pristupe različitih zemalja u suočavanju sa krizom te je s tim u vezi pohvalio Vladu Srbije za preduzete mere.

Godfri je dodao i da ceni mišljenja onih koji govore da se sa nekima od tih mera otišlo predaleko, ali i da zbog toga ne bi kritikovao Vladu.

"Pohvaljujem Vladu u borbi protiv virusa. Uradila je dobar posao. Neki kažu da su mere suviše restriktivne i ja cenim njihovo mišljenje kao što uvažavam kritike nekih nezavisnih tela o stanju slobode medija. Svakako se nadam skorom ukidanju vanrednog stanja, kao što se svako tome nada", naveo je američki ambasador za televiziju N1.

Godfri je kazao da mu je veoma drago što je Amerika bila u mogućnosti da pomogne Srbiji u ovoj krizi.

"Komplet od šest hiljada testova deo je naše pomoći. Drugi deo su bili higijenski kompleti koji odlaze najugroženijima. Stiže još pomoći i ona stalno traje", kazao je on.

Kao posebno važno ukazao je na saradnju privatnih kompanija i naveo da je Filip Moris donirao skoro pola miliona dolara medicinske opreme, dok je, kako kaže, Majkrosoft omogućio besplatno korišćenje softvera deci.

Prema njegovim rečima, i Srbija je pomogla Americi na repatrijaciji državljana SAD, na čemu je, dodaje, vrlo zahvalan.

Upitan o prioritetima u srpskoj spoljnoj politici i pojedinim komentarima koji su pratili pomoć Kine i Rusije Srbiji, Godfri je rekao da je Srbija "suverena zemlja čiji narod odlučuje o prioritetima u spoljnoj politici, kao i o svim drugim pitanjima".

"Većina Srba smatram da razume da bi zemlja prosperirala od budućnosti u EU. Ali, to je na srpskom narodu", dodao je.

Godfri kaže da je optimista po pitanju nastavka dijaloga između Beograda i Prištine, kao i da je specijalni izaslanik Donalda Trampa za dijalog, Ričard Grenel, "u stalnom kontaktu sa liderima i u Beogradu i u Prištini".

"Povratak dijalogu važan je za Vašington. Ubeđen sam da možemo ići napred i da pitanja mogu da budu rešena. To je važno i zbog puta u EU. Teško je da predvidim vreme kada bi dijalog mogao biti nastavljen. Ima posla sa formiranjem vlade u Prištini pa ćemo videti dalje", naveo je Godfri.

Uverava da politika SAD prema Zapadnom Balkanu nije promenjena.

"Zalažemo se za poboljšanje odnosa u regionu. Srpsko rukovodstvo je pokazalo pravi put deljenjem medicinskog materijala i pomoći u stručnosti u borbi protiv korone i u regionu. Bio sam impresioniran pomoći Beograda Prištini, to je bila prilika da se ide napred", zaključio je Godfri.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.