VISOKI PREDSTAVNICI EU SU PISALI DAČIĆU! Saopštili su mu nešto važno!
Ivica Dačić, Foto: Printscreen

ukidanje mera

VISOKI PREDSTAVNICI EU SU PISALI DAČIĆU! Saopštili su mu nešto važno!

Komisija je donela predlog da se izmeni postupak za dobijanje dozvola za izvoz u skladu sa potrebama zemalja ZB...

Objavljeno: 28.04.2020. 08:53h

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je zajedničko pismo visokih predstavnika Evropske unije, upućeno ministrima spoljnih poslova Zapadnog Balkana, u kojem se potvrđuje ukidanje restrikcija za izvoz medicinske opreme iz EU na Zapadni Balkan.

U zajedničkom pismu visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost i potpredsednika Evropske komisije Žozepa Borela, evropskog komesara za trgovinu Fila Hogana i evropskog komesara za susedsku politiku i proširenje Olivera Varheljija, navodi se da je EU u potpunosti posvećena međunarodnoj saradnji i nastavku pružanja pomoći najugroženijim zemljama širom sveta, naročito zemljama Zapadnog Balkana, kao najbližim partnerima.

Kako se navodi u pismu, organi Evropske komisije su pažljivo pratili primenu aktuelnih mera i analizirali prepreke koje su nastale kao posledica procesa podnošenja zahteva za dobijanje dozvole za izvoz određenih proizvoda, što je dovelo do smetnji u trgovinskim tokovima.

Komisija je, ističu, donela predlog da se izmeni postupak za dobijanje dozvola za izvoz u skladu sa potrebama zemalja ZB, jer smanjuje opseg asortimana za koji je neophodna dozvola, a istovremeno izuzima iz procedure Zapadni Balkan.

"Očekujemo da će bilo kakve restrikcije na nacionalnom nivou u vezi sa izvozom lične zaštitne opreme sa Zapadnog Balkana u Evropsku uniju takođe biti ukinute, kao i da ćete osigurati da ovo izuzeće koje se odnosi na dozvole za izvoz neće biti zloupotrebljeno ponovnim izvozom iste robe", navodi se u pismu.

Navodeći da su ovo vremena velikih izazova i da je pandemija prouzrokovala situaciju u kojoj su mnoge zemlje širom sveta, uključujući i EU, uvele mere u cilju sprečavanja nedostatka zaštitne medicinske opreme za lečenje obolelih i prevenciju daljeg širenja bolesti, ističu da su saglasni da je za borbu protiv pandemije neophodna kolektivna akcija.

"Evropska unija je u potpunosti posvećena međunarodnoj saradnji i nastavku pružanja pomoći najugroženijim zemljama širom sveta, naročito vama kao našim najbližim partnerima. U vezi sa tim, iskreno se nadamo da ćete ceniti posebnu pažnju koju Evropska unija posvećuje podršci Zapadnom Balkanu u borbi protiv COVID-19", navodi se u pismu.

Navode da je EU, pored finansijske pomoći koja je izdvojena kao odgovor na krizu, već preduzela korake kako bi zemljama ZB pomogla da povećaju sopstvenu proizvodnju zaštitne i medicinske opreme.

U pismu se ističe i značaj nesmetanih trgovinskih tokova i drugih regionalnih inicijativa, kao što je primena zelenih koridora i pohvaljuju napori Vlade koja je inicirala njihovu implementaciju, te pružaju podršku daljim naporima usmerenim ka jačanju sveobuhvatne regionalne saradnje.

"EK preduzima do sada nezapamćene korake da vas uključi u inicijative Evropske unije u borbi protiv pandemije izazvane virusom COVID-19. Dozvolite da vas još jednom uverimo u nepokolebljivu posvećenost Evropske unije da pomogne svojim partnerima sa Zapadnog Balkana kako u borbi sa krizom, tako i na vašem putu ka Evropskoj uniji", zaključuju visoki predstavnici u pismu koje je u saopšenju preneo MSP.

Bonus video:

(Espreso.rs/Agencija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media