AP PODSEĆA: Srbiji prete SANKCIJE zbog nabavke sistema PANCIR S1 od RUSIJE!
Aleksandar Vulin, Foto: Ministarsto odbrane RS

upozorenje

AP PODSEĆA: Srbiji prete SANKCIJE zbog nabavke sistema PANCIR S1 od RUSIJE!

Kako se navodi, Srbija je obećala da neće ući u NATO i odbila je da se pridruži sankcijama koje je Zapad uveo Rusiji zbog politike prema Ukrajini

Objavljeno:

Američka agencija AP prenela je izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića o nabavci sistema Pancir S1 od Rusije, uz ocenu da joj zbog toga prete sankcije SAD.

"Srbija je dobila sofisticirani protivraketni sistem od Rusije, uprkos mogućim američkim sankcijama protiv balkanske države, koja zvanično traži članstvo u Evropskoj uniji", piše američka agencija i dodaje da uprkos tome što teži EU Srbija jača političke i vojne veze sa Rusijom.

Kako se navodi, Srbija je obećala da neće ući u NATO i odbila je da se pridruži sankcijama koje je Zapad uveo Rusiji zbog politike prema Ukrajini.

Dodaje se i da se rusko naoružavanje Srbije sa nelagodom posmatra na Zapadu, zbog rastućih tenzija na Balkanu, kao i da američki zvaničnici otvoreno govore o uvođenju sankcija Srbiji u slučaju da joj Moskva proda još oružja, posebno naoružanja koja može da ugrozi bezbednost susednih NATO država.

Agencija citira Vučića koji je za Tv Prva rekao da se nada da neće biti sankcija, jer je on otvoreno govorio o nabavci Pancira, kao i da veruje da se sankcije odnose na moguću nabavku anti-raketnog sistema S-400.

Pancir je raketni sistem sa brzom paljbom namenjen za odbranu od krstarećih raketa, dronova i niskoletećih letelica sa dometom od oko 20 kilometara.

Podsećamo, predstavnik državnog sekretara SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer izrazio je zabrinutost još 2019. godine zbog prisustva ruske vojne opreme na teritoriji Srbije.

Palmer je istakao da bi, ukoliko Beograd kupi rusku vojnu opremu, to vodilo riziku da joj se uvedu posebne sankcije.

"Postoji doza zabrinutosti zbog raspoređivanja ruske vojne opreme na teritoriji Srbije, ali i zbog mogućnosti da Srbija zahteva specifične ruske sisteme, što bi vodilo riziku da joj se uvedu posebne sankcije zbog kupovine ruske vojne opreme, ali se nadamo da su naši srpski partneri toga svesni i da će biti oprezni s takvim transakcijama", prokomentarisao je Palmer održane vojne vežbe srpske i ruske vojske "Slovenski štit", ali i prisustvo sistema S-400 u Beogradu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.