VUČIĆ: Turski tok će se isplatiti za 10 do 12 godina
Aleksandar Vučić, Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC

smatra

VUČIĆ: Turski tok će se isplatiti za 10 do 12 godina

Vučić je nakon otvaranja "Turskog toka" u Istanbulu kazao da će realizacija tog projekta obezbediti napredak industrije, privrede, kao i jeftinije gorivo i energetsku bezbednost

Objavljeno:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija tranzitom gasa kroz "Turski tok" za 10 do 12 godina vratiti sav novac koji je u njega uložila.

Vučić je nakon otvaranja "Turskog toka" u Istanbulu kazao da će realizacija tog projekta obezbediti napredak industrije, privrede, kao i jeftinije gorivo i energetsku bezbednost.

Naveo je da će "Turski tok" u Srbiji imati kapacitet 13 milijardi kubnih metara i dodao je da će se iz Srbije, pored Mađarske, račvati i ka Bosni i Hercegovini i drugim zemljama Balkana.

Vučić je ranije danas izjavio da očekuje da će se Srbija spojiti na "Turski tok" u maju ili septembru 2020. godine.

Deonica gasovoda "Turski tok" kojim gas ide od ruske Anape do turskog mesta Kijikej cevima ispod Crnog mora danas je otvorena.

Svečanosti u Istanbulu povodom otvaranja gasovoda prisustvovali su predsednici Rusije, Turske, Bugarske i Srbije, Vladimir Putin, Redžep Erdogan, Bojko Borisov i Aleksandar Vučić.

"Turski tok" se gradi sa dva cevovoda, ukupnog kapaciteta oko 31,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Prvim krakom gasovoda ruskim gasom snabdevaće se tržište Turske, a drugim zemlje južne i jugoistočne Evrope.

Drugi krak gasovoda ide od Turske preko Bugarske ka Srbiji, zatim Madjarskoj, a planirano je da se gradnja nastavi prema Slovačkoj i Austriji.

Očekuje se da će prve količine gasa iz "Turskog toka" poteći kroz magistralni gasovod u Srbiji u drugoj polovini godine, verovatno u oktobru, kada počinje sledeća gasna sezona.

U Srbiji su položene sve cevi za taj gasovod u dužini od 403 kilometra. Još treba se izgrade merne stanice i velika kompresorska stanica u okolini Žabara.

Deonicu gasovoda "Turski tok" u Srbiji gradi mešovito rusko-srpsko preduzeće "Gastrans", u kome većinski udeo od 51 odsto ima ruski "Gasprom" a 49 odsto ima javno preduzeće "Srbijagas".

Bonus video:

(Espeso.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.