SRBIJA NIJE HTELA DA KUPI SVOJE NACIONALNO BLAGO, ALI JE TO UČINIO PUTIN! Ovo je prava istina o puški kralja Milana
Kralj Milan Obrenović, Foto: Wikipedia, Printscreen Instagram

NAŠA SRAMOTA

SRBIJA NIJE HTELA DA KUPI SVOJE NACIONALNO BLAGO, ALI JE TO UČINIO PUTIN! Ovo je prava istina o puški kralja Milana

Nije prvi put da se ovako ophodimo prema važnim antikvitetima

Objavljeno:

Predsednik Rusije Vladimir Putin, tokom susreta u Sočiju, poklonio je srpskom kolegi Aleksandru Vučiću pušku kralja Milana Obrenovića i tako je vratio Srbima u vlasništvo.

Niko nije očekivao ovaj potez predsednika Rusije, a u Srbiji je još manje propraćena vest da je na jednoj od aukcija u svetu ponuđena ova veoma važna stvar za srpsku istoriju.

Kako saznaje Espreso.co.rs, jedna velika svetska aukcijska kuća (ime poznato redakciji) ponudila je pre par godina ovu pušku na aukcijsku prodaju, a o tome je obaveštena čak i Vlada Srbije, tačnije Ministarstvo kulture.

- Aukcijska kuća koja obavlja ovu aukciju po pravilu traži zainteresovane strane za kupovinu, odnosno prodaju svog predmeta. Tako je i u vezi s puškom kralja Milana Obrenovića obaveštena Vlada Srbije, tačnije Ministarstvo kulture. Smatrali su da bi Srbija mogla biti zainteresovana za kupovinu ovog antikviteta - kaže naš izvor iz Vlade i dodaje:

- Ipak, iz Ministarstva nisu bili zainteresovani za učestvovanje u ovoj aukciji, jer nisu bili sigurni u autentičnost puške, te su odustali od nadmetanja.

Prema rečima našeg izvora, na ovoj aukciji sasvim slučajno (otkupljivali su neke druge predmete) pojavili su se i ljudi koji su u bliskim kontaktima s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i otkupili ovu pušku za par desetina hiljada evra.

Podsetimo, ovo nije prvi put da Ministarstvo kulture ne učestvuje u aukcijama na kojima se nude predmeti koje su kulturno blago Srbije, a ukradeni su i nekim tajnim kanalima odneti iz zemlje.

Tako je Ministarstvo ostalo gluvo na aukcijske pozive kuće "Andreas Tis" iz Nemačke, a na prodaji se našlo ordenje kralja Petra II Karađorđevića sa početnom cenom od 30.000 evra.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.