SAMO 30.000 EVRA DOVOLJNO JE DA SRBIJA SPERE LJAGU SA SEBE! Otkrivamo NAJVEĆU TAJNU ordenja KRALJA PETRA
Kralj Petar II Karađorđević, ordenje, aukcija, ilustracija, Foto: profimedia,wikipedia

SAD ILI NIKAD

SAMO 30.000 EVRA DOVOLJNO JE DA SRBIJA SPERE LJAGU SA SEBE! Otkrivamo NAJVEĆU TAJNU ordenja KRALJA PETRA

Ovu priliku ne smemo da propustimo...

Objavljeno:
Darko Zlojutro

Odlikovanja kralja Petra II Karađorđevića koja se u Nemačkoj prodaju za 30.000 evra izazvale su lavinu komentara u Srbiji, jer nije prvi put da Beograd mora da kupuje po pijacama i aukcijama svoje nacionalno blago!

Odmah po objavljivanju kataloga čuvene aukcijske kuće "Andreas Tis" u kome se nalaze odlikovanja Karađorđevića Srbi, kao Srbi krenuli su sa raznim teorijama zavera.

Čuli smo tako priče da je odlikovanje lažno, te kako nije to od kralja Petra II Karađorđevića, zatim kako je to falsifikat, ali i one da Srbija mora da kupi ovo ordenje, kao i da će kupovinom sprati ljagu i sramotu sa sebe proterivanjem kralja Petra II Karađorđevića. Komentari su brojni...

Baš zbog toga, rešili smo da sve proverimo, sa možda najupućenijem čovekom u to, a to je presedavajući Krunskog saveta Dragomir Acović.

Acović za Espreso kaže da nema dileme da je ordenje koje se pojavilo na aukciji zaista lična svojina kralja Petra II Karađorđevića.

- Da, znam za to odlikovanje, pregledao sam taj katalog i po meni to je ista ona grupa odlikovanja koja se treći put pojavljuje na javnoj aukciji u zadnjih 30 i kusur godina. Dakle, prošli put je bila prodavana kod Sozbija i ja lično nemam nikakvih dilema da je to odlikovanje autentično.

Da li nešto fali u opisu ovoga odlikovanja?

- U ovome opisu ne postoji jedan važan podatak koji je u ranijim prodajama postojao, a to je da su sve ove insignije redukovanih dimenzija.

Zašto je to važno?

- To je vrlo bitna stvar. Redukovane dimenzije nose ili deca ili žene. Drugim rečima ovo je bila garnitura ordenja koje je pripadalo samom kralju Petru II Karađorđevću i koje je on nosio u vreme kada je nasledio presto. On je tada imao svega 11 godina i morao je nositi redukcije, jer je bio isuviše malog rasta da bi mogao da nosi redovne zvezde. Jedna zvezda u prečniku ima između 9 i 10 santimetara što znači da na recimo levoj polovini grudnog koša morate imati bar 20 santimetara širine da bi to moglo da se rasporedi i nosi.

Prestolonaslednik Aleksandar i Dragomir Acović
Prestolonaslednik Aleksandar i Dragomir Acović foto: Nebojša Mandić

Mnogi komentarišu da odlikovanje s mačevima kralj Petar nije mogao da dobije i da je to navodno ordenje kralja Aleksandra?

- Dakle, to što su pojedini s mačevima to se odnosi na činjenicu da je kralj bezobzira na maloletne godine starešina svih državnih odlikovanja i on ih nosi po pravu, a ne po tome što je njima odlikovan. Dakle kao starešina Karađorđeve zvezde i Belog dvora on ih nosi po pravu, a ne što ih je dobio u ratu.

Da li je početna cena od 30.000 evra je očekivana?

- Svaka je cena realna pod uslovom da postoji neko ko je spreman to da plati. U principu naša odlikovanja ne izazivaju preterano uzbuđenje i interesovanje kod svetskih kolekcionara, ali izazivaju kod domaćih. Ova cena je realna ukoliko postoje domaći kolekcionari da izdvoje toliki novac. Inače to nije preterana cena. Ipak, treba naglasiti da je ovo početna cena, a na tih 30.000 evra kada bi to bila početna cena mora se dodati i iznos od blizu 10.000 evra koliko iznosi proviziju prodavca.

foto: Wikipedia

Da li Srbija treba da bude kupac?

- Znate kako, aukcioneri obično se direktno jave onome za koga znaju da je zainteresovan i to znači da su spremni za pregovore oko cene. Međutim da li će do dogovora doći ili ne, ja to ne mogu da kažem. Slična situacija je bila kada je prodavan, takođe u Nemačkoj pečat kneza Strojimira, gde su najzainteresovaniji bili Narodni muzej iz Sofije i mi. Cena je bila određena na osnovu toga šta su ponudlili Bugari.

Insignije kralja Petra II Karađorđevića
Insignije kralja Petra II Karađorđevića foto: andreas-thies.de

Otkud ordenje u Nemačkoj?

- Najveće aukcijske kuće se nalaze u Nemačkoj, Engleskoj, Americi i Hongkongu i sve što je važno tu se nudi. Ja znam da je cela ova garnitura bila u posedu Boba Eliota, koji je bio veliki i važan kolekcionar, on je umro pre više od 10 godina i mislim da je ovo prepodato ili ko zna kako je došlo do Andreas Tisa. To je izuzetno ugledna firma za ovu oblast. Ta firma ima dve do tri aukcije u toku godine i sve što oni prodaju važi kao vrlo kvalitetno i autentično i u njih niko ne sumnja.

Lične stvari kralja Petra II na aukciji
Lične stvari kralja Petra II na aukciji foto: andreas-thies.de

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.