ANA BRNABIĆ DETALJNO O DOKTORATU SINIŠE MALOG: Umesto o rezultatima govorimo o fabrikovanim aferama
Ana Brnabić, Foto: Damir Dervišagić

objasnila

ANA BRNABIĆ DETALJNO O DOKTORATU SINIŠE MALOG: Umesto o rezultatima govorimo o fabrikovanim aferama

Premijerka Srbije Ana Brnabić detaljno je danas objasnila

Objavljeno:

Premijerka Srbije Ana Brnabić detaljno je danas objasnila zašto je za nju odluka Univerziteta u Beogradu o doktoratu ministra finansija Siniše Malog politička, ocenivši da se, umesto o rezultatima vlade, u javnosti govori o "fabrikovanim aferama" jer to želi opozicija.

Brnabić je za TV Pink rekla da izjave sociologa Ratka Božovića da "u pametnoj državi treba odbraniti instituciju kao što je univerzitet, a ne devalvirati je i Žarka Koraća da aktuelnoj vladi nije važno obrazovanje govore o paušalnosti takve elite koja nije pogledala nijednu jedinu odluku u ovom procesu, ali se oseća prozvano da daje svoje mišljenje - na osnovu svojih predubeđenja."

- To objašnjava inflaciju afera koje se danas prave u društvu - navela je Brnabić, podsetivši da su se u poslednjih desetak dana pojavile priče o Krušiku, disertaciji Malog, doktoratu Nebojše Stefanovića, obaveštajnoj aferi...

Uz to, kako je naglasila, Savez za Srbiju je najavio da će se baviti "potencijalno najvećom aferom u Srbiji", a to je, kako kažu, proizvodnja marihuane uz pomoć države.

Brnabić je rekla da umesto da se priča o rezultatima vlade koji su važni za građane o ekonomskom rastu, investicijama, infrastrukturnim projektima, porastu nataliteta, rastu plata i penzija itd "mi moramo da govorimo samo o ovim aferama".

- To je ono što želi SzS i opozicija. Ne napadaju ni Aleksandra Vučića ni Vladu Srbije da loše radimo, da nemamo rezultate, da se teško živi... Sada su to napadi samo na ličnost, fabrikovane afere. Vi optužujete državu koja je najviše do sada sada u istoriji Srbije zaplenila droge, 6,2 tone i da se u Srbiji proizvodi marihuana uz pomoć države - navela je Brnabić.

Što se tiče doktorske disertacije Siniše Malog, Brnabić je rekla da joj je to pitanje važno jer je prioritet njene vlade obrazovanje.

- Meni je akademska čestitost izuzetno važna. Nezavisnost univerziteta mi je jedan od prioriteta. Zato sam se ovom temom bavila intenzivno 15-ak dana -navela je Brnabić dodajući da je čitala svaku odluku otkako je Mali obranio doktorsku disertaciju 2013. godine do danas.

Ona je dodala da, kada kaže da je u slučaju te disertacije reč o političkoj odluci, ima dokaze za to jer, kako navodi, ne postoji objašnjenje za tu odluku.

Brnabić je naglasila da je ona rekla da je reč o političkoj odluci nakon što je ona doneta i da se pre njenog donošenja nije oglašavala da ne bi vršila pritiske na univerzitet.

- Vlada se jedina nije oglašavala o tom pitanju, a oglašavao se Dragan Djilas, Sergej Trifunović. Tri nedelje pre nego što je doneta odluka rekli su da znaju kakva će biti - navel aje Brnabić.

Podsetila je i na to da je rektorat 12 dana bio blokiran i upitala: - I to nije pritisak? - Niko, kako je navela, ne kaže da je to ozbiljan napad na univerzitet, ni Ratko Božović ni Žarko Korać.

- Nego kada ja kažem da je to politička odluka, nakon što je doneta, kažu da je to ozbiljan napad na univerzitet - istakla je Brnabić.

Ukazala je na nekoliko činjenica u vezi sa doktoratom Malog, navodeći da je postupak protiv Malog pokrenut na osnovu teksta na sajtu Peščanika "u ekspresnom roku, tri dana kasnije".

Ona je dodala da je Nastavno-naučno veće FON-a u julu 2014. godine, bez zvaničnog zahteva i prijave protiv Malog, donelo odluku da doktorska disertacija nije plagijat.

- Dve godine od tada se Univerzitet u Beogradu ne oglašava o toj odluci jer nemaju o čemu pošto pravilnik o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja ne postoji do tada, kao ni kodeks profesionalne etike. To su morali da prave na osnovu doktorata Siniše Malog - navodi Brnabić.

Onda je, kako je dalje navela, dve godine kasnije napisan kodeks profesionalne etike i u julu 2016. godine saopšteno da se ne priznaje odluka FON-a od kojeg je zatraženo da formira eticku komisiju.

Ona je naglasila da je FON to uradio i etička komisija je rekla da nije plagijat, ali Univerzitet u Beogradu ponovo ne priznaje tu odluku.

- Kaže da za tu odluku nije nadležna etička komisija da kaže da li je doktorat plagijat već da mora da se formira stručna komisija - navodi Brnabić i dodaje da je tri godine kasnije etička komisija Univerziteta u Beogradu oborila odluku stručne komisije.

Podsetila je i da je FON formirao stručnu komisiju od četiri člana, od kojeg su tri iz Ljubljane, Rijeke i Banjaluke kako bi doneli odluku o tome.

- FON pravi stručnu komisiju na koju Vlada Srbije ne može da utiče i drugi put etička komisija to obora - navela je Brnabić dodajući da su advokati Malog tražili odluku od Univerziteta u Beogradu, ali im je rečeno da - nemaju odluku -.

- A koju odluku je čitala rektorka? - upitala je Brnabić.

Ona je pozvala građane Srbije da gledaju na rezultate, a ne na lične napade na predsednika i Vladu Srbije.

- Pre svega predsednika jer on meta svih ovih napada. To je ono što je najtužnije u Srbiji. Sve ostalo su dobre vesti - poručila je Brnabić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.