MNOGIMA SU POŠLE SUZE NA OČI KAD JE VUČIĆ POČEO DA RECITUJE OVU PESMU: Sve je počelo kad su ga pitali za OLUJU
Predsednik je rekao kako je dan godišnjice Oluje najtužniji dan u novijoj srpskoj istoriji, Foto: Damir Dervišagić

reakcija

MNOGIMA SU POŠLE SUZE NA OČI KAD JE VUČIĆ POČEO DA RECITUJE OVU PESMU: Sve je počelo kad su ga pitali za OLUJU

Predsednik je istakao da se pogledi Hrvatske i Srbije na prošlost razlikuju

Objavljeno: 03.08.2019. 12:20h
  • 380

Gde je nestalo 500.000 Srba iz Hrvatske i kako se to dogodilo, upitao je danas predsednik Aleksandar Vučić povodom godišnjice "Oluje", koju Hrvatska slavi kao pobedu u okviru "domovinskog rata", a ne kao proterivanje Srba sa teritorija na kojima su živeli.

- Naš je zadatak da to nikada ne zaboravimo i da to na odstojanstven i ozbiljan način obeležavamo. Da se ne stidimo naših suza, da poštujemo tuđe žrtve, ali, da za razliku od ranije, poštujemo i svoje, srpske žrtve, da ih ne smanjujemo i da o njima govorimo - poručio je predsednik Srbije.

Upitan o izjavi hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović da bi želela da prisustvuje koncertu u Splitu Marka Perkovića Tompsona, koji je poznat po ustaškim i antisrpskim pesmama, na godišnjicu Oluje, Vučić je konstatovao da je to u Hrvatskoj radostan dan, dok je za nas jedan od najtužnijih dana u savremenoj sprskoj istoriji.

- Mi ćemo ga peti put obeležiti kako dolikuje, zajedno sa Republikom Srpskom, i ponosan sam na to - rekao je Vučić novinarima u Beogradu. Potom je izrecitovao stihove pesme "Bojna Čavoglave" i podsetio da Tompson na početku svoje pesme uzvikne "Za dom spremni".

Predsednik je istakao da se pogledi Hrvatske i Srbije na prošlost razlikuju, ali da, bez patetike, može da iznese neke podatke i da, zapravo, time uputi pitanje stranicma.

Srbija želi najbolje odnose sa Hrvartskom i nastaviće da ih gradi, rekao je Vučić ali je zatražio objašnjenje za činjenicu da je po popisu 1991. godine u Hrvatskoj bilo 582.000 Srba i 106.000 Jugoslovena, odnosno ukupno oko 650.000 Srba, a da ih je 2011. bilo 184.000.

Izrazio je uverenje i da će Srba na popisu 2021. biti manje od 150.000. "Gde je nestalo 500.000 Srba?", upitao je predsednik Srbije.

- I da kažete da su ljudi otišli ''trbuhom za kruhom'', da ih je tako otišlo 100.000, gde je nestalo 400.000 ljudi? Kako ćete to da objasnite, kako se to dogodilo? - zapitio je Vučić.

Teško je, kaže, to objasniti i to je teška rana Srba, sa kojom moraju da žive. Vučić je pozvao sve građane Srbije, a posebno Krajišnike, da dođu sutra u Krušedol, gde će biti obeležena godišnjica "Oluje", da odaju poštu nastradalim Srbija, nauče decu šta se tamo zaista desilo, kako taj užasni zločin nikada ne bude zaboravljen.

 

On je naveo da je ponosan na Krajišnike koji su izbegli u Srbiju i da im je zahvalan na tome sto su svojim radom i trudom od Srbije napravili lepšu zemlju, i što su uvek Srbiju voleli više od svega.

Bonus video:

(Espreso.rs/Alo.rs)

 


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media