VUČIĆ OTKRIO SVE O SKIDANJU OZNAKE TAJNOSTI SA DOKUMENATA: Predsednik bez dlake na jeziku
Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, Foto: Damir Dervišagić

reakcija

VUČIĆ OTKRIO SVE O SKIDANJU OZNAKE TAJNOSTI SA DOKUMENATA: Predsednik bez dlake na jeziku

Istakao je da je doneo odluku u skladu sa zakonom

Objavljeno:

Rekao sam istinu, čist sam kao suza i delovao sam u svemu u skladu sa "njihovim Ustavom" i zakonima, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić i objasnio da je skinuo oznaku državne tajne sa dokumenata o prisluškivanju u skladu s ustavnim ovlašćenjima.

Svima kojih se prisluškivani razgovori tiču tražio je, ističe, i dobio odobrenje da ih iznese u javnost, a sve naknadne komentare opozicije na tu temu smatra licemernim i pokušajem da prikriju činjenicu da su oni prisluškivali njega, a ne on njih.

Vučić je, nakon obilaska radova na Trgu republike, na pitanje novinara da li je skandalozno i sramotno, kao što pišu pojedini mediji, što je pročitao državne tajne i da li je to po zakonu, ukazao da je da je, kada je odlučio da skine oznaku tajnosti sa dokumenata, to odlučio na osnovu prava koje ima po Ustavu i zakonu, i da je to učinio samo za dokumenta koja se tiču njega lično.

Istakao je da je doneo odluku u skladu sa zakonom i članom 26.

- Ja sam jedini izabran neposredno. Doneo sam odluku na osnovu njihovog Ustava i zakona. Imam pravo da skinem oznake tajnosti bilo kog stepena za akte koje smatram da su od javnog interesa - objasnio je predsednik.

Vučić je rekao da nikoga nije oštetio objavljujući dokumenta, i da je sve obavestio da će izgovoriti njihova imena, te da one, koje nije dobio, nije ni pominjao.

Odbacio je kritike opozicije, koja je krenula s pričama da ih neko prisluškuje, rekavši da izmišljaju stvari polazeći od sebe.

- Govore o urušavanju institucija, a koje institucije nisu urušili u njihovo vreme. Od vojske do SPC...Slali su podatke iz BIA kako je neki vladika pedofil ili ne. Ja, kada se ne slažem sa vladikama, odem i kažem im to na Saboru SPC - ,poručio je on.

Ukazao je da je raniji režim uništavao sve naše službe i institucije, ali i institut slobodnog okupljanja i protesta.

Kaže da ga opozicija napada, jer brinu šta može da iznese još u javnost, sa čega još može da skine oznaku tajnosti.

- Ja to nisam radio, ni posredno, ni dovikujući ili šaptajući novinarima kako da to objave, kako saznaju nešto. Uradio sam ovo samo da pokažem o kakvim lažovima je reč - rekao je on.

Na tvrdnje da je imao kontraobaveštajnu zaštitu 1995, Vučić je opoziciji poručio da se zna u čijim je rukama bila služba u to vreme, u rukama Miloševića i njegovih saradnika, i nijednu drugu partiju nisu tretirali.

- Kada sam pokazao šta su uradili, nijedna nevladina organizacija i medij nije rekao 'je l' to moguće, da su se drznuli, pratili i prisluškivali Vučića', a da danas kažu prisluškuje ih neko. Niko ne prisluškuje ni Djilasa, ni Jeremića. Suština je u tome da kada ih uhvatite u laži oni pređu na drugu priču koja je samo njima interesantna - rekao je on.

- Rekli su da sam na merama zbog veza sa kriminalcima, a BIA nikakve takve informacije nema. Pogledao sam i zaključke i ne vidim pominanje kriminalaca, pominje se jedino Bojan Pajtić. Ja sam mislio da je reč o Petru Paniću, dugogodišnjem šefu obezbeđenja kod radikala, pa da me zbog toga povezuju s tim krugovima. Ali oni su na osnovu opšteg govora koji je održao Ssešelj pokrenuli saslusasnje kako bi pratili razgovore između mene i Ssešelja koji je bio u Hagu - objasnio je on.

Vučić je rekao da to pokazuje u koliko licemernom društvu živimo i kako se neki prave da ne razumeju šta je demokratija, i šta treba činitid a ona funkcioniše.

Rekao je da je čist kao suza i da oni treba dobro da razmisle da li i oni jesu.

- Zadovoljan sam svime što sam radio - dodao je on ukazujući da su i Gorana Vesića okarakterisali kao ekstremistu samo što je izašao iz stranke.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.