KONAČNO SE OGLASILA VENECIJANSKA KOMISIJA O CRNOGORSKOM ZAKONU! Evo šta im stoji na SAJTU!
Ostrog, Foto: Profimedia, Dragan Kadić

UPOZORAVAJU

KONAČNO SE OGLASILA VENECIJANSKA KOMISIJA O CRNOGORSKOM ZAKONU! Evo šta im stoji na SAJTU!

Ovaj zakon sporan je za Sprsku pravoslavnu crkvu i njene vernike upravo zato što podrazumeva oduzimanje imovine i crkvenih nepokretnosti od SPC u korist crnogorske države

Objavljeno:

Venecijanska komisija (VK) objavila je danas na svom sajtu mišljenje o crnogorskom Nacrtu zakona o slobodi veroispovesti i pravnom položaju verskih zajednica, sa nizom preporuka za unapređenje predloženog zakonskog teksta.

"Nacrt zakona mora jasno da napomene da promena u vlasništvu nad verskom imovinom neće automatski uticati na već postojeće pravo na korišćenje takve imovine", navodi se, pored ostalog među preporukama, i dodaje da "država u svakom slučaju ima pravo da nametne stroge uslove za korišćenje imovine kako bi se zaštitilo kulturno nasleđe".

Ovaj zakon sporan je za Sprsku pravoslavnu crkvu i njene vernike upravo zato što podrazumeva oduzimanje imovine i crkvenih nepokretnosti od SPC u korist crnogorske države.

Na sednici Venecijanske komisije 20. juna, članovi tog stručnog tela Saveta Evrope razmenili su mišljenja sa ministrom za ljudska i manjinska prava Crne Gore Mehmetom Zenkom o predloženom zakonskom tekstu, koji je prethodno pregledala pod-Komisija za Osnovna prava, objavljeno je na sajtu Saveta Evrope.

BONUS VIDEO: Aleksej je rođen u Rusiji, a već 20 godina živi u SRPSKOM SELU

(Espreso.co.rs/Kurir.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.