SRBIJA ĆE URADITI SJAJNU STVAR ZA SVOJU EKOLOGIJU! Srpski ministar najavio je jako važna ULAGANJA
Goran Trivan o ulaganju, Foto: Zoran Jevtić

ulaganje u životnu sredinu

SRBIJA ĆE URADITI SJAJNU STVAR ZA SVOJU EKOLOGIJU! Srpski ministar najavio je jako važna ULAGANJA

Trivan je objasnio da bi za izgradnju oko 359 sistema za preradu otpadnih voda trebalo blizu 5 milijardi evra

Objavljeno: 16:16h

Beograd, 24. juna (Tanjug) - Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan pozdravio je najavu šefa države da će pokrenuti novi investicioni ciklus, i naglasio da su ulaganja u oblasti prerade otpadnih voda i čvrstog komunalnog otpada - infrastrukturna.

Trivan je objasnio da bi za izgradnju oko 359 sistema za preradu otpadnih voda trebalo blizu 5 milijardi evra, dok je još između milijardu i po i dve milijarde evra ulaganja potrebno za infrastrukturu za preradu čvrstog komunalnog otpada.

"Nema sumnje da je ovde reč o infrastrukturnim radovima, nema sumnje da to podiže zapošaljvanje, i nema sumnje da je to mogućnost da se naš BDP još diže u delu poslova koji do sada nisu sasvim otvarani", rekao je Trivan.

Srbija do sada nije bila u kapacitetu da može da poveća investiranje u ovu oblast, rekao je on i dodao kako je najvažniji deo posla ministarstva u poslednje dve godine bio izrada projektno-tehničke dokumentacije kako bi se stvorili uslovi za investiranje.

"Srbija nema svojih 5 ili 7 milijardi evra za ovu vrstu investicije ali u svetu postoje vrlo zainteresovani investitori koji žele da oplode svoj novac a ovde je reč o jako dobrim poslovima", ocenio je on i dodao da da Srbija može na taj način da dobije postrojenja kojima će otpadne vode gotovo potpuno prečistiti i dovesti svoju životnu sredinu u red.

"Vin-vin kombinacija, zdrava životna sredina i dobar biznis", zaključio je Trivan.

On je izneo procenu da Srbiju u nerednih 20 do 30 godina u zavisnosti od tempa kojim se bude išlo očekuju ulaganja u životnu sredinu od blizu 15 milijardi evra.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.