VUČIĆ JE PROZVAO SPS I DAČIĆA, A ONDA SU SOCIJALISTI REŠILI DA SRUŠE BASTAĆA! Kreće politički rat za STARI GRAD
Marko Bastać, Aleksandar Vučić i Ivica Dačić, Foto: Nemanja Pančić, Stefan Jokić, Dado Đilas

OTKRIVAMO

VUČIĆ JE PROZVAO SPS I DAČIĆA, A ONDA SU SOCIJALISTI REŠILI DA SRUŠE BASTAĆA! Kreće politički rat za STARI GRAD

Matematika je jasna...

Objavljeno: 17:55h

Predsednik Opštine Stari grad Marko Bastać naći će se na udaru i pred pretnjom smene s tog mesta, jer će mu dosadašnji koalicioni partner Socijalistička partija Srbije okrenuti leđa, saznaje Espreso.co.rs.

Prema rečima našeg sagovornika iz redova socijalista, u SPS je pre mesec dana pokrenut postupak izlaska iz koalicije u Starom gradu, zbog toga što se ne slažu s politikom Marka Bastaća.

O koaliciji u Starom gradu bilo je reči i u utarnjem programu TV Prva kada je Jovana Joksimović pitala predsednika Srbije Aleksandra Vučića kako komentariše činjenicu da je SPS u koaliciji s Markom Bastaćem.

- To je pitanje za SPS, ako oni žele da budu u koaliciji s onima koji uništavaju i ruže grad... Na moj poziv su ušli u Vladu Srbije, jer sam smatrao da je to najbolje za Srbiju, ali šta da radim - rekao je Vučić.

foto: preentscreen

Pozvali smo šefa Socijalističke partije Srbije Ivicu Dačića da ga pitamo šta se dešava na Starom gradu.

- Lično sam dao nalog Gradskom odboru Beograda da izađe iz vlasti na Starom gradu još pre mesec dana - kaže Dačić za naš portal.

Predsednik GO Beograd SPS-a i ministar energetike Aleksandar Antić nas je ljubazno obavestio da je na službenom putu u Rusiji i uputio nas je na Nikodijevića.

- Na zahtev predsednika SPS Ivice Dačića doneli smo odluku pre mesec dana da ćemo napustiti koaliciju na Starom gradu, iako smo svesni činjenice da od naših troje odbornika, koliko ima SPS u Skupštini opštine Stari grad, ne zavisi pozicija Marka Bastaća. Procedura izlaska iz vlasti podrazumeva i donošenje odluke na organima Socijalističke partije Srbije koji će biti u skorijem periodu održani i koji će formalizovati zahrev predsednika Ivice Dačića. Socijalistička partija Srbije i svi njeni opštinski odbori u Beogradu ostaju posvećeni politici koju sprovodimo zajedno sa svojim koalicionim partnerima u našoj prestonici i Srbiji - kaže Nikodijević za Espreso.

foto: Beta / Miloš Miškov

Podsetimo, Skupština opštine Stari grad ima 56 odbornika i jedna je od tri gradske opštine na kojoj Srpska napredna stranka nije u vlasti i na ovoj opštini imaju samo 14 odbornika.

Bastaća su do sada su podržavale sledeće stranke: Grupa građana "Čuvari Starog grada" (bivši DS) s 20 mandata, Srpska radikalna stranka sa 3, SPS sa 3 i DSS 4, kao i jedan član iz Odborničke grupe "Dosta je bilo" Zoran Mlađenović.

Za većinu u Skupštini Opštine Stari grad potrebno je 29 odbornika, a trenutna koalicija Marka Bastaća sa SPS ima 32.

foto: Stefan Jokić

Što znači u praksi da ukoliko socijalisti zaista otkažu saradnju s Bastaćem i njihova tri poslanika povuku podršku da će vlast u Starom gradu biti poljuljana, ali ne i srušena. Jer Bastać bez SPS može da računa samo na 29 odbornika, što je za jedan više od potrebnog broja za većinu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.