SABOR SPC DAJE SVOJ SUD O KOSOVU! Iz velike SRPSKE SVETINJE biće poslata JAKA PORUKA Srbima
Vrh SPC, Foto: Beta / Djakon Dragan Stanisavljević

ŠTA LI ĆE REĆI?

SABOR SPC DAJE SVOJ SUD O KOSOVU! Iz velike SRPSKE SVETINJE biće poslata JAKA PORUKA Srbima

Vrh Crkve razgovaraće o svim aktuelnim temama

Objavljeno: 08.05.2019. 09:03h

Srpska pravoslavna crkva (SPC) saopštila je da redovno godišnje zasedanje Svetog arhijerejskog sabora, koji okuplja vladike pod predsedavanjem patrijarha Irineja, počinje sutra u manastiru Žiča, a potom će se nastaviti u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu.

Sabor će započeti bogosluženjem, liturgijom i Prizivom svetog duha, nakon toga će, u popodnevnim časovima, sledi radni deo. Od 11. maja vrh SPC nastavlja zasednje u Beogradu gde će, kako je uobičajeno, raditi više dana.

Zasedanja ovog najvišeg tela SPC, čije su odluke obavezujući, završavaju se saopštenjima kojima se javnost upoznaje sa najvažnijim temama razmatranim na dnevom redu, koji se utvrđuje na početku rada.

Tokom Sabora arhijereji podnose izveštaje o svom radu, za period od prethodnog takvo okupljanja, ostale teme zavise od okolnosti.

Pred vrhom SPC sigurno će se naći pripreme za obeležavanje osam vekova autokefalnosti SPC, zbog čega je manastir Žiča i izabrana za početak zasedanja.

Prvi srpski arhiepiskop Sveti Sava, najmlađi sin velikog župana Stefana, odredio ga je za svoje sedište, koje je nešto kasnije preneto kod Peći, gde je, u Pećkoj patijaršiji, otpočeo prethodni godišnji Sabor.

Svečano obeležavanje jubileja trebalo bi da otpočne na jesen, takođe u manastiru Žiča.

Vrh SPC se, sa dosadašnjih okupljanja, redovno oglašavao o Kosovu, pa je za očekivati da to bude tema i sada, a sasvim, izvesno, razmatraće se i međupravnoslani spor u Ukrajini.

Saborska zasedanja održavaju po potrebni i vanredno, kao što je to bilo prošlog novembra, sa kojeg se SPC oglasila, pre svega o Kosovu i o crkvenom sporu u Ukrajini koji se odražava na sve pravoslavne crkve.

Kako prenose mediji nije isključeno da na Saboru bude reči i o proglašavanju počivšeg patrijarha Pavla za srpskog svetitelja.

Bonus video:

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media