SEĆANJE NA ŽRTVE JASENOVCA: U toku centralna manifestacija, položeni venci u Spomen području Donja Gradina
Ana Brnabić polaže venac, Foto: Tanjug

tužno sećanje

SEĆANJE NA ŽRTVE JASENOVCA: U toku centralna manifestacija, položeni venci u Spomen području Donja Gradina

Parastos srpskim žrtvama služi srpski patrijarh Irinej, a potom ce biti upućene jevrejska i romska molitva

Objavljeno: 15:08h

U Spomen području Donja Gradina kod Kozarske Dubice u toku je centralna manifestacija povodom Dana sećanja na žrtve ustaškog zločina u koncentracionom logoru Jasenovac u Drugom svetskom ratu.

Vence su položili predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, premijerka Srbije Ana Brnabić, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer RS Radovan Višković , kao i predsednik Skupštine RS Nedeljko Čubrilović i ministri u vladama RS i Srbije.

Na grobnom polju Hrastovi u Spomen-području Donja Gradina počelo je služenje pomena srpskim, jevrejskim i romskim žrtvama mučki ubijenim u jasenovačkom sistemu ustaških koncentracionih logora, prenosi RTRS.

Parastos srpskim žrtvama služi srpski patrijarh Irinej, a potom ce biti upućene jevrejska i romska molitva.

Na grobnom polju Topole u Spomen-podrucju Donja Gradina položeni su venci za više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Jevreja koji su mučki ubijeni u Jasenovcu.

Obeležavanje je počelo Svetom arhijerejskom liturgijom koju je u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici služio episkop banjalučki Jefrem.

Sistem logora smrti Nezavisne Države Hrvatske obuhvatao je oko 80 logora, a Donja Gradina bilo je najveće stratište u sistemu koncentracionog logora Jasenovac.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Donjoj Gradini povodom Dana sećanja na žrtve ustaškog zločina u koncentracionom logoru Jasenovac da se ne sme dozvoliti zaboravljanje tog zločina, kao ni relativizacija karaktera Nezavisne Države Hrvatske (NDH) jedne od najužasnijih tvorevina nacističke vlasti u Evropi u to vreme.

Brnabić je na komemoraciji u Donjoj Gradini rekla i da se zahteva od vlasti država članica Evropske unije da ne dozvole neonacističke proslave sledbenika Ustaškog pokreta, jer je upravo Evropska unija nastala na temeljima antifašističke borbe i uništenja političkih tvorevina nacizma.

"Bez obzira da li je 1941. ili 2019. godina. Isti je bio i tada i danas. Isti je karakter veličanja Ustaškog pokreta tada i danas, zato što je ista idelogija, i isti je cilj. I ista je opasnost kao i pre nekoliko decenija", rekla je Brnabić.

Najavila je ulaganje značajnih sredstva i energije u obnovu i izgradnju Memorijalnog centra Donja Gradina na lično zalaganje predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, što će kako je navela, i ovo će biti samo početak obnove sećanja i poštovanja.

"O Jasenovcu je moralo mnogo više da se uči, da se priča, da se izučava, udje u srž te neshvatljive mržnje koja kod nekih, nažalost, i danas tinja, da se ne bi dešavalo ono što se uveliko dešava, da se relativizuje karakter NDH kao jedne od najužasnijih tvorevina nacističkih vlasti u Evropi toga vremena, da se relativizuje postojanje, svirepost i masovnost Jasenovca i dovodi u pitanje čak i činjenica o strašnom stradanju Srba, Jevreja i Roma i pokušaju njihove sistemske eksterminacije na ovim područjima", rekla je Brnabić.

Ona je dodala da je "za neverovati" da živimo u vreme kada "mnogi umanjuju Jasenovac, a veličaju Blajburg".

"I upravo zbog toga osnovna ljudskost nalaže da podignemo svoj glas – bez obzira na to koje smo vere ili nacije, gde smo rodjeni i kako se, i da li, krstimo. Ono u nama što nas čini ljudima nalaže da ne dozvolimo, da se svim svojim bićem borimo protiv tako mučnih pokušaja prekrajanja istorije i relativizacije najgnusnijih zločina", istakla je Brnabić.

Srpski patrijarh Irinej koji je služio u Donjoj Gradini parastos rekao je takodje da se zločin ne sme zaboraviti, ali da se mora oprostiti.

"Ovaj zločin je dovoljan za sve ljude svih vremena do kraj sveta i vremena", kazao je Irinej i dodao da se takav zločin nigde i nikada ne sme ponoviti

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Kurir/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.