SRBI ODLUČILI: IDEMO NA IZBORE! Neće Albanci sa 0,1 odsto da vladaju SEVEROM KOSOVA
Foto: TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC

PRELOMILI

SRBI ODLUČILI: IDEMO NA IZBORE! Neće Albanci sa 0,1 odsto da vladaju SEVEROM KOSOVA

Srbi s Kosova odluku doneli nakon konsultacija sa predsednikom Srbije

Objavljeno:

Srbi sa KiM doneli su odluku da izađu na izbore za predsednike opština na severu Kosmeta, saopšteno je danas nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa političkim predstavnicima Srba na KiM.

Ta odluka je, kako je saopšteno, doneta da se ne bi desilo da Albanci sa 0,1 ili jedan odsto preuzmu kontrolu na severu KiM.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je da srpski predstavnici i srpski narod na KiM neće dozvoliti Albancima da političkim i drugim metodama zauzmu sever Kosmeta.

Đurić je, nakon sastanka predsednika Aleksandra Vučića i predstavnika Srba sa KiM, istakao da Srbi neće dozvoliti da Albanci iskoriste predstojeće raspisane lokalne izbore, tako što bi umetanjem sopstvenih kandidata, preuzili kontrolu na severu Kosova i Metohije.

"Srpski predstavnici i narod na KiM neće dozvoliti albanskim političkim predstavnicima da, zbog bojkota, preuzmu, zauzmu i okupiraju najodgovornije funkcije srpskih predstavnika na KiM i da im to posluži za dalje obespravljivanje i fragmentaciju srpskog političkog korpusa i preuzmanje pune kontrole na severu KiM", rekao je Đurić.

On je naveo da su plan i nada Albanaca u Prištini, a verovatno, kako kaže, i dela onih koji ih piodržavaju, bili da se Srbi na severu dobrovoljno sklone i prepuste im upravljanje srpskim institucijama.

"Da onda mogu da rade šta hoće i da imenuju ljude koji bi dobili pet ili 10 glasova, kao što je bilo u prošlosti, pre nego što se srpski narod okupio oko Srpske liste", rekao je Đurić.

Drugi zakljčak sa sastanak je da će srpski predsavnici odluke o daljim koracima i delovanju u vezi sa učešćem u institucijama Prištine, doneti nakon dodatnih konsultacija koje će se obaviti nakon što predsednik Vučić u aprilu i maju razgovara sa svim svestkim zvaničnicima o KiM.

"Kada završi konsultacije i sa Si Đinpingom, i sa Putinom, Merkel, Makronom, u toku maja meseca zajedno ćemo doneti odluku o učešću srpskih predstavnika u prištinskim institucijama", rekao je Đurić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.