AMERIKA POSTAVILA ULTIMATUM SRBIJI I KOSOVU! Vašington je poručio: Dogovorite se ili sledi TEŠKA KAZNA
Aleksandar Vučić, Donald Tramp i Hašim Tači, Foto: Twitter / Maja Kocijancic, Profimedia

OTKRIVAMO!

AMERIKA POSTAVILA ULTIMATUM SRBIJI I KOSOVU! Vašington je poručio: Dogovorite se ili sledi TEŠKA KAZNA

Amerika je povela pravu diplomatsku ofanzivu

Objavljeno:
Darko Zlojutro

Administracija Donalda Trampa dala je nalog svojim službenicima da se HITNO reši pitanje Kosova, a da se za početak ukinu takse i Beograd i Priština vrate za pregovarački sto, saznaje Espreso.

Kako saznaje naš portal Vašington je sve nervozniji zbog neposlušnosti dela vlasti u Prištini i odbijanja da ukine skandalozne takse na uvoz robe iz Srbije i BiH.

- Iz kabineta Donalda Trampa pokrenuta je velika diplomatska ofanziva sa ciljem da se Beograd i Priština vrate za pregovarčki sto. Albancima u Prištini je jasno stavljeno do znanja šta moraju da ispune pre svega - kaže nam naš izvor iz diplomatskih krugova.

Prema njegovim rečima Vašington je ozbiljno zapretio Haradinaju da takse što pre moraju biti ukinute, a kao kaznu najavljene su čak i sankcije protiv njega.

- Priština mora da ukine takse, a Srbiji je jasno stavljeno do znanja da mora da bude konstruktivna i spremna za kompromis. Kao i da je menjanje granica na Balkanu na stolu - kaže nam naš izvor i dodaje:

- Jasno je svima predočeno šta je za Ameriku važno u ovom momentu i da neće biti nikakve tolerancije.

Da je diplomatska ofanziva zaista počela govori i činjenica da se šef Kancelarije za KiM Marko Đurić pre par dana vratio iz SAD, a da su američki ambasadori u Prištini i Beogradu već obavili sastanke sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Takozvanog Kosova Ramušom Haradinajem.

foto: Tanjug

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer boravio je pre neki dan u Tirani, gde je razgovarao sa premijerom Albanije Edijem Ramom.

Prema rečima albanskog premijera, jedna od tema razgovora bio je i dijalog Beograda i Prištine.

- Razgovarali smo o odličnim bilateralnim odnosima, evropskim integracijama Albanije, dijalogu Kosova i Srbije i političkoj situaciji u zemlji - naveo je Rama, prenosi ATA.

Amasada SAD u Prištini nakon sastanka Filipa Kosneta i Ramuša Haradinaja istakla je da je ukidanje sto odsto uvećanih taksi na proizvode iz Srbije važan korak za nastavak dijaloga sa Beogradom.

- Verujemo da je ukidanje takse važan korak za nastavak dijaloga - saopštila je Ambasada SAD u Prištini za prištinski Zeri.

"Sjedinjene Američke Države pozivaju Prištinu i Beograd da sednu za pregovarački sto i postignu što je moguće bolji sporazum", izjavio je zamenik pomoćnika državnog sekretara Metju Palmer.

foto: Tviter / Maja Kocijančić

"Ono što je važno za SAD jeste da svaki sporazum bude nešto što obe strane mogu da podrže, da obe strane veruju da štiti njihove suštinske interese, a ono što smo uradili jeste da podstičemo strane da sednu za pregovarački sto i pregovaraju o sporazumu najbolje što mogu", rekao je Palmer za Glas Amerike na albanskom jeziku.

Prema njegovim rečima, SAD ne podržavaju neki konkretan rezultat ili neki određeni deo mogućeg sporazuma između Beograda i Prištine, pojasnivši da pitanje granica takođe može biti deo sporazuma, ali da "nije njegov glavni element".

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.