SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE NAJVEĆI DONATOR MINISTARSTVU ODBRANE SRBIJE U 2018. GODINI: Da li vas ovo iznenađuje?
NATO i Srbija, Foto: Institut za evropske poslove

široke ruke

SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE NAJVEĆI DONATOR MINISTARSTVU ODBRANE SRBIJE U 2018. GODINI: Da li vas ovo iznenađuje?

Donacije su samo jedan od vidova saradnje Srbije sa NATO-om

Objavljeno:

Sedamdeset godina od osnivanja NATO-a, podaci pokazuju da su države članice ovog saveza najveći donatori Ministarstvu odbrane Srbije. Prema zvaničnim podacima Ministarstva, najviše sredstava u 2018. godini u vidu donacija primljeno je od Ministarstva odbrane Sjedinjenih Američkih Država. Institut je Ministarstvu odbrane R. Srbije uputio zahtev za pristup informacijama od javnog značaja u vezi sa donacijama za proteklu 2018. godinu. U dobijenom odgovoru navodi se da ukupan iznos donacija u vidu opreme iznosi 2.516,252 evra od čega je 2.375,352 evra donirano samo od Ministarstva odbrane Sjedinjenih Američkih Država. Sledeće na listi donatora za proteklu godinu su Kraljevina Norveška (100.000 evra), Velika Britanija (17.000 evra), Češka (10,000 evra) i Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji (8,000 evra). Sa druge strane donatori su i Džeferson institut (5,000 evra) i Džek Vukasović, kao individua, iz Francuske (900 evra).

Donacije su samo jedan od vidova saradnje Srbije sa NATO-om. Vojska RS u periodu od 2012. do 2018. godine, učestvovala je u 11 međunarodnih vojnih vežbi sa NATO-om, kao i u 98 vojnih vežbi sa državama članicama NATO-a. Dve najveće vežbe sprovedene u okviru ove saradnje su Srbija 2018 i REGEX. Kada je u pitanju angažovanje Vojske RS u međunarodnim misijama, Ministarstvo odbrane je odobrilo učešće Vojske RS u sedam mirovnih misija Ujedinjenih nacija (dve završene, pet u toku) i šest mirovnih misija Evropske unije (dve završene, četiri u toku), u periodu od 2003 do 2018. godine. U periodu od 2012. do juna 2018. godine, u ovim mirovnim misijama bilo je angažovano 2866 pripadnika i 316 pripadnica Vojske RS. Samo u 2018. godini, 11 pripadnika MO i VS upućeno je na karijerno usavršavanje u vojnoobrazvone institucije 4 država, od kojih su tri države članice NATO-a (Nemačka, Italija i Velika Britanija) i Rusije.

Iako je saradnja Srbije sa članicama NATO-a i samim savezom na visokom nivou na navedenim poljima, u medijima se retko nailazi na ove informacije. Podsećamo i na istraživanje Instituta sprovedeno u januaru 2019. godine pod nazivom 20 godina od NATO bombardovanja, saradnja nikad bolja – da li je vreme za članstvo? u kojem su obim i vrste saradnje između Srbije i NATO-a detaljnije obrađene. Celo istraživanje može se preuzeti na sajtu Instituta.

BONUS VIDEO: Žene u klinču sa opozicijom, ovo im poručuju!

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.