SRPSKI SPECIJALCI NAORUŽANI DO ZUBA IDU NA KOSOVO! Kosmetski odred NAJVEĆA JE TAJNA Srbije, zašto je UNIŠTEN?
Pavković predaje zastavu Kosmetskom odredu, Foto: EPA/Srđan Šuki, Profimedia, Ilustracija/Espreso.co.rs

O OVOM SVI ĆUTE

SRPSKI SPECIJALCI NAORUŽANI DO ZUBA IDU NA KOSOVO! Kosmetski odred NAJVEĆA JE TAJNA Srbije, zašto je UNIŠTEN?

I dalje svi okreću glavu kada se pomene ova tema

Objavljeno: 20:04h
Darko Zlojutro

O OVOME SVI ĆUTE! Srpska vojska bila je spremna da se vrati na KiM, na šta po Rezoluciji 1244 SB UN ima pravo, formiran je i do zuba naoružan kosmetski odred, ali je ipak 2001. godine rasformiran, a njen general smenjen pod sloganom da je to bila privatna vojska Slobodana Miloševića.

Od tada sudbina jedinice i specijalaca koji su bili u njoj nije poznata, niti se o njoj priča.

- Pripadnici kosmetskog odreda žive i rade u okviru Treće armije VJ u iščekivanju odluke da se vrate na Kosovo u misiju mira i zaštite kulturne baštine. Neka današnji dan uđe u istoriju kao dan povratka na svetu srpsku zemlju - rekao je 1. septembra 2000. godine komandant Treće armije general Vladimir Lazarević povodom formiranja ovog odreda.

Za komandanta kosmetskog odreda imenovan je general-pukovnik Momir Vukadinović, kome je general-pukovnik Nebojša Pavković, tadašnji načelnik Generalštaba VJ, u ime predsednika SRJ Slobodana Miloševića predao zastavu odreda.

VJ je tako javno predstavila odred koji će prvi da se vrati na prostor KiM. Kršteno ime ove jedinice jeste Treći odred specijalne namene i većinom su ga činili pripadnici VJ, kao i jedan broj obučenih pripadnika u uniformama MUP-a Srbije.

U Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, u dodatku 2, stav 6, se navodi:

"Nakon povlačenja, dogovorenom broju jugoslovenskog i srpskog osoblja biće dozvoljeno da se vrate da bi ovavljali sledeće funkcije: vezu sa međunarodnom civilnom misijom i međunarodnim snagama bezbednosti, obeležavanje/čišćenje minskih polja, održavanje prisustva na srpskim istorijskim lokalitetima, održavanje prisustva na ključnim graničnim prelazima. Zatim se u napomenama navodi da će "povratak osoblja biti pod nadzorom međunarodnih snaga bezbednosti (KFOR) i biće ograničeni na mali dogovoreni broj ( stotine, ne hiljade)". Dakle, svaki povratak osoblja bi trebalo da bude dogovoren i dozvoljen, i samo u cilju obavljanja četiri navedene funkcije ( veza, obeležavanje/ čišćenje minskih polja i prisustvo na istorijskim lokalitetima i ključnim graničnim prelazima). U skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, ne postoji mogućnost slanja 1000 vojnika iz bilo kojeg drugog razloga osim gore pomenuta četiri ili bez prethodnog dogovora. Štaviše, sve četiri navedene funkcije bez problema garantuju ili KFOR ili (tzv.) Kosovske bezbednosne organizacije, i takva odluka bi u ovom trenutku bila anti-istorijska

Kako saznajemo, odred je samo godinu dana nakon formiranja raspušten, a general-pukovnik Momir Vukadinović je u okviru velike NATO akcije čišćenja nepodobnih oficira smenjen 2001. godine.

foto: EPA/Srdjan Suki

Pokušali smo da vratimo generala Treće armije Vladimira Lazarevića u prošlost i da ga pitamo za odred koji je, kako je 2000. godine rekao, trebalo da se vrati na svetu srpsku zemlju, ali nismo imali velikog uspeha:

- Svi su zaboravili na taj junački odred, nažalost. Nisam u prilici i teško mi je o tome da pričam. Bio je to skup profesionalaca koji su dobrovoljno došli u sastav te jedinice... Nemojte... Ne mogu.

Podsetimo predaji zastave jedinice prisustvovali su potpredsednik savezne vlade Nikola Šainović, republički ministar policije Vlajko Stojiljković, Zoran Anđelković Baki, savezni ministar odbrane general armije Dragoljub Ojdanić, kao i vojni atašei 12 zemalja i predstavnik beogradske kancelarije Ujedinjenih nacija.

I 19. godina posle formiranja jedinice o njoj se i dalje ćuti...

SNAGE KOSMETSKOG ODREDA:

* 1.000 vojnika i policajaca

* 53 BVP-a M80 i M80A

* 17 BOV-1

* 4 BRDM-2

* 19 specijalnih vozila

* 108 neborbenih vozila

foto: EPA/Srdjan Suki

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.