BEOGRADSKA ČAJANKA ZA SRBIJU: Na jednom mestu, za istim stolom, nekoliko fascinantnih biografija (FOTO)
Dušan Teodorović i prijatelji na čajanci, Foto: Tviter

NEŠTO SE SPREMA

BEOGRADSKA ČAJANKA ZA SRBIJU: Na jednom mestu, za istim stolom, nekoliko fascinantnih biografija (FOTO)

Vaše mišljenje?

Objavljeno:

Da li Srbija dobija svoju čajanku? Akademik Dušan Teodorović na svom Tviter profilu objavio je veoma zanimljivu sliku i najavio ovakav scenario.

Teodorović koji je veoma aktivan na društvenoj mreži Tviter objavio je fotografiju i napisao sledeće:

Ovim rečima Teodorović je prizvao izbijanje čuvenog protesta u Velikoj Britaniji iz 1773. godine nazvan "Bostonska čajanka".

Podsetimo, "Bostonska čajanka" je bio protest američkih kolonista protiv Velike Britanije, u kome su uništili veliki broj sanduka čaja na brodovima u Bostonskoj luci.

Narod je bio nezadovoljan ubiranjem poreza na osnovne životne namirnice kao što je čaj. Incident, koji se odigrao u četvrtak, 16. decembra, 1773. je bio jedna od varnica koje su zapalile Američku revoluciju.

U četvrtak, 16. decembra, 1773, veče pre nego što je planirano da se čaj istovari, na znak koji je dao Semjuel Adams, Sinovi slobode prerušeni u Mohok Indijance, su napustili protestno okupljanje, i zaputili se na Grifinovo pristanište, gde je bio HMS Darmaut, i novopristigli brodovi sa čajem, HMS Biver i HMS Elinur.

Sanduci sa čajem su izneseni na palubu, otvoreni, i čaj je izbačen preko palube; akcija koja je trajala do kasno u noć je izvedena efikasno, temeljno i brzo. Do zore, 45 tona čaja vrednog oko 10.000 £ je izbačeno u vode bostonske luke.[1] Ništa drugo nije oštećeno ili ukradeno, izuzev jednog katanca, koji je slučajno polomljen, i zamenjen od strane nepoznatog lica nedugo zatim. More je nanosilo čaj na obale oko Bostona nedeljama koje su usledile.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.