MALI HOLBRUK SRBIJI DAJE SEVER KOSOVA, A ALBANCIMA STOLICU U UN! Ovo je pakleni plan s kojim Riker stiže na Balkan
Foto: Marina Lopičić, Profimedia, Printscreen/Google Maps, Ilustracija/Espreso.co.rs

espreso OTKRIVA

MALI HOLBRUK SRBIJI DAJE SEVER KOSOVA, A ALBANCIMA STOLICU U UN! Ovo je pakleni plan s kojim Riker stiže na Balkan

Na Balkan stiže čovek koji rešava sve probleme. Da li će rešiti i naš?

Objavljeno:
Darko Zlojutro

"Trampov specijalac", "Mali Holbruk", "Čovek koji završava sve poslove"... Ovo su samo neki od nadimaka Filipa Rikera koji će zameniti Vesa Mičela na mestu pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju. Upravo ti nadimci dovoljno govore sa kakvim namerama Riker stiže na Balkan.

Kako je najavljeno Filip Riker uskoro stiže u posetu Beogradu, a zatim i Prištini sa samo jednom namerom - što pre zatvoriti pitanje Kosova!

Kako saznajemo iz diplomatskih izvora Riker će i Srbima, ali i Albancima na sto staviti ponudu koju neće moći da odbiju.

- Riker je čovek od zadatka. Poznato je da je svaki posao koji je dobio završio, ali ono što Srbiju može da brine je činjenica da je Riker deo one takozvane Duboke države, tačnije administracije koja Beogradu i nije baš naklonjena - otkriva naš izvor.

Prema njegovim rečima Riker će u Srbiju doneti veoma tešku ponudu.

- Neće to biti klasičan ultimatum ili ili, ali će otprilike sadržati tekst da Srbija dobije Sever Kosova i još neke delove, ali će zauzvrat morati ekspresno da prizna nezavisnost Kosova i da ne blokira prijem Kosova u UN - kaže nam naš izvor.

Prema njegovim rečima ni Priština se neće dobro provesti.

- Riker će zahtevati od Prištine da smesta ukine necivilizacijske takse, ali i da bude maksimalno konstruktivna kada je u pitanju dijalog sa Beogradom. Očekuje se i da se Albancima jasno stavi do znanja da odustane od Preševske doline, koja bi najviše mogla da dobije neutralan status u okviru Srbije - kaže naš izvor.

Podsetimo Filip Riker postao je poznat srpskoj javnosti još 1999. godine kao predstavnik za štampu američkog izaslanika Kristofera Hila na pregovorima u Rambujeu, što znači da je sve do potpisivanja Kumanovskog sporazuma bio deo ekipe Ričarda Holbruka.

Ovih dana pojavili su se i tekstovi u medijima da „Amerika traži novog Holbruka“ za rešavanje kosovskog problema, zbog čega deo javnosti strahuje da bi Riker mogao da sprovede „buldožer diplomatiju“ nad srpskim nacionalnim interesima, kao što je to učinio njegov prethodnik pre 20 godina.

foto: Printscreen

Riker je bio i portparol Stejt departmenta 2003. i 2004. godine, a posle toga četiri godine je bio zamenik šefa diplomatske misije u Mađarskoj.

Po odlasku sa funkcije ambasadora u Makedoniji 2011. bio je zamenik pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, a od 2013. godine bio je u američkoj diplomatskoj misiji u Milanu.

Na funkciju koju i dalje obavlja obavlja Ves Mičel dolazi sa mesta civilnog komandanta Evropske komande Vojske SAD.

Za izuzetne zasluge u javnoj diplomatiji, Riker je 2003. godine dobio nagradu „Edvard R. Marou“.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.