TAČI LUPETA O PROMENI GRANICA, HARADINAJA ČEKA METLA... Ovaj ČOVEK zna šta nam spremaju FILIP RIKER i VAŠINGTON
U strahu od Rikera: Haradinaj i Tači, Foto: Printscreen

analiza

TAČI LUPETA O PROMENI GRANICA, HARADINAJA ČEKA METLA... Ovaj ČOVEK zna šta nam spremaju FILIP RIKER i VAŠINGTON

I pored toga što se čini da se između Beograda i Prišštine niššta ne deššava, mislim da ćemo brzo, u mesec dana, imati značajno intenziviranje procesa, da će biti izvrššen dodatni pritisak na Prišštinu kako bi privremeno suspendovala takse

Objavljeno:

Naredne sedmice su presudne za odluku Prišštine o taksama, rekao je danas direktor Centra za spoljnu politiku i profesor na FPN Dragan Đukanović i dodao da Beograd, u ovom trenutku, treba da učvrsti svoju poziciju i precizira ššta je ono ššto očekuje da bude mera kompromisa.

Đukanović je rekao da očekuje da će u narednih mesec dana doći do značajnog intenziviranja procesa normalizacije odnosa između Beograda i Prištine.

- I pored toga što se čini da se između Beograda i Prišštine niššta ne deššava, mislim da ćemo brzo, u mesec dana, imati značajno intenziviranje procesa, da će biti izvrššen dodatni pritisak na Prišštinu kako bi privremeno suspendovala takse i otvorila mogućnost da se nastavi dijalog - rekao je Đukanović gostujući na RTS.

Dragan Đukanović
Dragan Đukanovićfoto: Printscreen

Komentarišući izjavu kosovskog predsednika Haššima Tačija da će podneti ostavku ili raspisati referendum ako kosovska skupšština ne odobri sporazum sa Beogradom prema kome bi Kosovu pripale tri opšštine centralne Srbije - Bujanovac, Prešševo i Medveđa, Đukanović kažže da se olako daju obećanja, ali da je tešško očekivati i zamisliti scenario o kome Tači govori.

- Tači, međutim, pokazuje dozu spremnosti da nastavi dijalog s Beogradom pod pritiskom SAD. Haradinaj ima drugačiju poziciju i u nekim krugovima u SAD koje ga podržžavaju - rekao je Đukanović.

Direktor Centra za spoljnu politiku ne očekuje nove izbore na Kosovu, te veće ššanse daje prekomponovanju unutar skupšštine i izbor novog premijera.

- Ne verujem da će dobiti podrššku Sjedinjenih Držžava za izborni proces, jer bi se time sa normalizacijom dodatno odugovlačilo - pojasnio je on.

Povodom imenovanja Filipa Rikera na funkciju ššefa Biroa za evropske i evroazijske poslove, Đukanović je rekao da on jako dobro poznaje odnose Beograda i Prišštine.

- Za njega se smatra da je efikasan kada preuzme dužžnost i da završšava posao. Odlazak Mičela i dolazak Rikera je značajan signal kada je u pitanju normalizacija odnosa Beograda i Prišštine - zaključio je Đukanović.

BONUS VIDEO:

BLOKADA NA DORĆOLU: Policija pokušala da zapleni CarGo vozilo, kolege nisu dale, opkolili inspektorov automobil! (KURIR TV) 3

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.