SRBI NA KOSOVU ŽIVE TEŠKO, SINOĆ SU ALBANCI OTELI KAMION KOD ZUBINOG POTOKA: Vučić sa predstavnicima SRBA na KiM
Foto: TANJUG / DIMITRIJE GOLL

sastanak

SRBI NA KOSOVU ŽIVE TEŠKO, SINOĆ SU ALBANCI OTELI KAMION KOD ZUBINOG POTOKA: Vučić sa predstavnicima SRBA na KiM

Sastanku sa predsednikom prisustvovalo je više od 130 predstavnika Srba sa KiM

Objavljeno: 13:43h

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se danas sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije u Beogradu, a sastanku su prisustvovali i predstavnici najznačajnijih državnih institucija.

Sastanku sa predsednikom prisustvovalo je više od 130 predstavnika Srba sa KiM, na čelu sa predsednikom Srpske liste Goranom Rakiće, kao i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Predsednik je nakon sastanka rekao da je bio iznenađujuće težak jer su se u poslednjih 24 sata desile mnoge stvari.

foto: Tanjug/ Dimitrije Goll

"Srbija i srpski narod na KiM nalaze se u izuzetno teškoj situaciji, onakvoj u kakvoj smo bili 2004. i 2008. godine. Takse koje su uvedene onemogućavaju normalan život našeg naroda na KiM, i to su nam potvrdili politički predstavnici. Situacija je nikakva, da ne kažem očajna. Sinoć su albanski policajci ušli u Zubinom Potok, oteli kamion jednom srpskom prevozniku zato što je, tobož, preko "zelene linije" uvozio robu iz centralne Srbije na KiM, i to je izazvalo veliki gnev našeg stanovništva u Zubinom Potoku, ali smo ih umirili kako ne bi došlo do većeg incidenta ", rekao je Vučić i dodao:

foto: TANJUG / DIMITRIJE GOLL

"U naredna dva dana očekuje se prihvatanje novog statuta Trepče, oni žele blokadu računa, uništenje Trepče u severnoj Mitrovici do Bijelog brda, i to bi značilo da 2.400 ljudi ostane bez posla".

On kaže da je ujedinjenje severne i južne Mitrovice direktna pretnja, a mnogi kažu da, ako se to desi, može samo da se dogodi uz nasilje.

Predsednik se osvrnuo i na konkretne zahteve predstavnika Srba sa Kosova i Metohije, među kojima je bilo i povlačenje iz svih kosovskih institucija.

"Ja sam zamolio predstavnike Srba da im danas ne odgovorim i u narednih mesec i po dana do susreta sa predsednikom Kine želim da razgovaram sa svetskim liderima o svemu, jer ako se ovakvo ofanzivno delovanje Prištine nastavi, mi ćemo biti u bezazlenoj situaciji. Najkasnije u narednih 45 dana, država će odgovoriti na zahtev predstavnika Srba sa KiM koji traže povlačenje iz kosovskih institucija", rekao je Vučić.

Predsednik je istakao da Haradinaj laže kada kaže da je za kosovsku vojsku konkurisalo 40 Srba, i pozvao srpski narod da ne ide u vojsku Kosova.

foto: Printscreen / Kurir TV

"Nastavićemo da se zalažemo za politiku mira i stabnilnosti, a nama ostaje da vidimo šta ćemo uraditi u narednom periodu. Nećemo dozvoliti ugrožavanje, napade na naš narod na Kosovu", rekao je Vučić.

Marko Đurić rekao je da nismo ni blizu da nam se ponudi neko rešenje o kojem bismo mogli da se izjasnimo.

"Iz dana u dan imamo pojačane pretnje i pritisci koje dolaze iz Prištine. Srbi na KiM trpe ekonomske posledice i sada više nemate načina da srpske proizvode dostavite na Kosovo", rekao je Đurić.

On je dodao da Srbija stoji iza svog naroda i da će ga zaštititi od pretnji, napada.

"Iako rešenje nije na vidiku, predsednik će razgovarati u narednom periodu sa svetskim zvaničnicima kako bismo videli hoće li neko reagovati. Srbi sa KiM su takođe tražili više pomoći i mi ćemo kao Vlada raditi na tome", rekao je Đurić.

Đurić je dodao da Srbiji sada ostaje da kaže hvala onima koji su vršili prtisak na Prištinu da ukine takse, makar verbalno, a bilo je i onih koji to nisu uradili.

On je istakao da su nedavni napadi na Srbe posledica prištinske politike.

foto: Printscreen / Kurir TV

"Oni osećaju da imaju prostor da vrše ove pritiske na Srbe sa ciljem da ih nateraju da napuste Kosovo. Naš narod je dovoljno posvećen svojim porodicama i ognjištima, a na nama je da im pomognemo koliko možemo i ne dozvolimo da ih napadaju", rekao je Đurić.

Inače, predsednik Srbije je najavio da će sa Vladom Srbije u narednim danima razmotriti niz poruka koje je Beograd dobio iz evropskih i svetskih zemalja.

"Razgovaraćemo o platformi Srbije za budućnost. Jer, ako se dogodi da Srbija ispuni sve obaveze iz Briselskog sporazum, a Priština nijednu, a onda oni budu ti koji uvode takse od 100 odsto, pa biraju 'privatne' Srbe umesto onih koji su dobili gotovo 100-odstotnu podršku srpskog naroda, onda se postavlja pitanje da li je odgovorna politika Srbije jedini mogući odgovor", rekao je Vučić.

BONUS VIDEO: MASAKR U KRAVICAMA JE INCIDENT: Šešelj protestovao zbog Srebrenice

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.