SRBI MORAJU DA PRIZNAJU DA SU UBIJALI U ŠTRPCIMA! Čeda Jovanović otvorio dušu o zločinu Vojske Republike Srpske
Čedomir Jovanović otvoreno o svemu, Foto: Beta

Sve je rekao

SRBI MORAJU DA PRIZNAJU DA SU UBIJALI U ŠTRPCIMA! Čeda Jovanović otvorio dušu o zločinu Vojske Republike Srpske

LDP je sve rekla u svom saopštenju...

Objavljeno:

Liberalno-demokratska partija (LDP) ocenila je na 26. godišnjicu od zločina u Štrpcima, kada je 20 putnika kidnapovano iz voza Beograd-Bar i ubijeno, da Srbija mora da prestane sa politikom ignorisanja i da mora biti mnogo aktivnija u sudskom procesuiranju počinilaca, u potrazi za posmrtnim ostacima žrtava i priznanju statusa porodicama žrtava i njihovom zadovoljenju.

"Svedoci smo da ova mržnja i dalje živi i to predstavlja najveću pretnju našoj zemlji i našem regionu", naveo je LDP i dodao da je do tih ubistava dovela politika mržnje koja je otrovala društvo i koja nastavlja i danas da ga truje.

LDP je naveo da prošlost obavezuje na to da se jasno i glasno reaguje svaki put kada se ratnohuškačka politika povampiri u srpskoj javnosti, što je sve češće slučaj.

Mlade ljude i nove generacije, kako je naveo LDP, treba otrgnuti od ;te mržnje i naučiti šta su posledice takve politike i ponuditi im alternativu. Dugujemo sebi da kaznimo odgovorne za ove zločine i da se zauvek odreknemo politike koje je za sobom ostavila stotine hiljada žrtava. Samo na taj način možemo izgraditi zdrave odnose u regionu i samo takav region može pronaći svoju sreću i budućnost u Evropi", naveo je LDP.

Dodao je da se teške teme, poput ratnih zločina, ne smeju gurati pod tepih, već se mora intenzivirati proces suočavanja sa prošlošću, raščistiti sa posledicama zločinačke politike i nedvosmisleno se opredeliti za politiku mira.

"Ne smemo ostati nemi na izlive ekstremnog nacionalizma, šovinizma i fašizma koji su sve češća pojava u našem društvu", naveo je LDP.

Zločin u Štrpcima dogodio se 27. februara 1993. godine, kada su pripadnici Vojske Republike Srpske, iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd - Bar na železničkoj stanici u Štrpcima izveli i ubili 20 putnika.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.